Ostry chutney z pomidorami

Pomidory lubiane są na całym świecie, stanowią składniki wielu dań, sprawdzają się w sosie, jak i dobrze smakują na kanapce. Hodowane nie tylko w szklarniach, ale i przydomowych ogródkach, cieszą oczy swoim wyglądem, a ich smak przynosi ze sobą orzeźwienie. Zaczyna jednak brakować pomysłów na jego wykorzystanie w kuchni? Warto skusić się na przygotowanie dania pomidor & chili chutney, które przypadnie każdemu, kto lubi zjeść coś nieco ostrzejszego.

Czerwony król, pomidor

O zdrowotnych właściwościach pomidorów nie trzeba nikomu mówić za wiele – są źródłem witamin z grupy B, które dobrze wpływają na układ nerwowy, wykazują działanie przeciwnowotworowe, do tego są bogate w potas. Nie powinno ich zabraknąć w codziennej diecie także ze względu na zawarty w nich błonnik pokarmowy.

Pomidory to również likopen – najsilniejszy antyutleniacz z grupy karetonoidów, który opóźnia proces starzenia się skóry przez neutralizację rozwoju wolnych rojników. Jeżeli zależy więc na zdrowym i młodym wyglądzie, pomidory jak najczęściej powinny pojawiać się na talerzu, na przykład jako chutney.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów z dużą ilością suchej masy
  • 1 cebula duża lub 2 cebule średniej wielkości
  • 1-2 łyżeczki poszatkowanego imbiru
  • 1 jabłko Ligol
  • 2 papryczki chilli lub 2 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
  • 110 g cukru brązowego
  • 90-110 ml octu balsamicznego

Wykonanie:

Pomidory umyć, pokroić, podsmażyć z niewielką ilością oleju przez jakiś czas wraz z dodatkiem soli i chilli, następnie starte na tarce jabłko podpiec na patelni aż do skarmelizowania.
To samo zrobić z cebulą – należy ją poszatkować i po usmażeniu na karmelową barwę wrzucić do garnka razem z jabłkiem i pomidorami.
Kolejny krok to ten najważniejszy – należy dodawać cukier brązowy i ocet balsamiczny w takiej proporcji, jaka będzie odpowiadać kubkom smakowym. Kiedy smak sosu będzie już odpowiedni, całość należy gotować jeszcze przez kilkanaście minut do zgęstnienia.
Gotowy chutney podawać z ryżem.

 

Dodaj komentarz