Spaghetti marinara

Spaghetti jest obecnie jednym z najpopularniejszych rodzajów makaronu na świecie. Sympatię milionów osób zyskał przez swój wygląd, który aż się prosi o małą zabawę podczas konsumpcji – nawijanie go na widelec może dostarczyć wiele śmiechu – uczucie sytości, jakie zapewnia, a także dużą liczbę możliwości, jak go przyrządzić. Czy może być w nim coś zaskakującego? Tak, wiele osób nie wyobraża go sobie z owocami morza, a trzeba przyznać, że komponuje się z nimi naprawdę wyśmienicie. Może warto dać mu szansę?

Zdrowie z morza

Owoce morza mają swoich miłośników, wiele jest jednak osób, które podchodzą do nich ze sporym dystansem. Ich wygląd – czy to krewetek, czy ośmiorniczek, a nawet małży – kojarzy się z czymś obślizgłym czy nienadającym do jedzenia, jednak warto dać im szansę i odrzucić choć jeden raz wewnętrzne uprzedzenie.

Dlaczego wprowadzenia owoców morza do diety jest ważne? Ponieważ są one źródłem wysokowartościowego białka, witamin z grupy B, jodu, wapnia, selenu i fluoru, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do tego są niskokaloryczne, więc mogą jeść je także osoby z nadwagą czy otyłe. Należy zwrócić jedynie uwagę na sposób ich przyrządzenia – podczas gotowania, smażenia czy duszenia mogą utracić niektóre z wartości odżywczych.

Jeśli więc chcemy zaprosić kogoś na wykwitną kolację i przekonać kogoś do owoców morza lub zjeść je w towarzystwie kogoś, kto również je lubi, poniższy przepis poleca się na taką okoliczność.

Składniki na 4-5 porcji:

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 10-12 ośmiorniczek baby (świeżych lub powoli rozmrożonych)
  • kilkanaście muszli, oczyszczonych i zamkniętych
  • 200 g obranych i oczyszczonych krewetek (świeżych lub rozmrożonych)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wina
  • 3-4 łyżki oliwy
  • płaska łyżka masła klarowanego
  • 1 papryczka chili
  • pieprz, sól

Sos:

  • 4-5 dojrzałych pomidorów lub puszka pomidorów krojonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml wina
  • 1 mała cebula
  • świeża kolendra lub natka pietruszki
  • świeży tymianek
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Czosnek i cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek podany jako składnik sosu, podsmażyć przez minutę, podlać winem, zredukować. Dorzucić pomidory, sól, pieprz, dusić na małym ogniu. Dorzucić posiekane zioła. Po kilku minutach zredukowany sos umieścić w misce.
Posiekać papryczkę. Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać czosnek i chili, chwilę podsmażyć. Dorzucić owoce morza, lekko posolić, smażyć przez około 2 minuty, mieszając. Podlać winem, dusić kolejne 2-3 minuty. Wyrzucić muszle, które się nie otworzyły. Dodać sos pomidorowy, całość dusić około 2 minuty. Dodać ugotowany makaron, całość wymieszać, by sos obkleił makaron.
Nakładać na talerze, podawać posypane kolendrą.