Pieczone figi z serem feta i orzechami włoskimi

Owoce kojarzą się ze świeżością, słodyczą i stanowieniem zdrowego deseru. Dostępne przez cały rok również w wersji mrożonej stanowią obecnie podstawę wyżywienia – każdego dnia powinny, wraz z warzywami, przyjmowane być w ilości pięciu porcji. Można jeść je pojedynczo, na przykład jeden banan czy jedno jabłko, można także stworzyć z nich sałatkę czy dorzucić do smoothie i w taki sposób przywitać dzień. Czy można jednak podać je inaczej? Oczywiście – można je także zapiec, a takim owocem, który dobrze się do tego nadaje, są figi.

Egzotyczne zdrowie

Sezon na figi dla Polski przypada na okres sierpień-wrzesień, kiedy to te owoce można kupić na dobrych promocjach, z czego warto korzystać, bowiem figi wspomagają układ trawienny i sercowo-naczyniowy. Wywar z nich może być stosowany jako środek przeciwgorączkowy, moczopędny czy też napotny. Picie go pływa korzystnie na mikroflorę jelit. Zawarte w figach substancje mogą pomóc w hamowaniu rozwoju chorób cywilizacyjnych takich jak nowotwory, cukrzyca czy otyłość Taką substancją są polifenole; w 100 g świeżych fig jest ich 465,7 mg.
Świeże figi są niskokaloryczne – 100 g dostarcza 74 kcal – dostarczają także błonnik.

Figi można zakupić również w wersji suszonej. Idealnie nadają się wówczas do wypieków – ładnie prezentują się w keksach czy też biscotti – wciąż posiadają wspaniałe właściwości: wykazują silne działanie przeciwrodnikowe. Stanowią źródło witaminy K, potasu, wapnia, magnezu i żelaza, warto więc ustanowić sobie z nich przekąskę w ciągu dnia, jednak nie spożywać więcej niż garść – 100 g suszonych fig dostarcza bowiem 249 kcal i więcej cukrów niż ich świeża wersja.

Dobrym sposobem podania fig, który może przekonać do nich kogoś, kto jeszcze nie miał okazji ich spróbować, jest ich upieczenie i stworzenie z nich gościa honorowego wytrawnej sałatki. Przepis na nią poniżej.

Składniki:

  • 6 świeżych fig
  • 70 g sera feta
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 opakowanie miksu sałat
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie
Figi umyć, naciąć od góry na krzyż, ułożyć na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, w nacięty środkiem włożyć pokrojony w kosteczką ser feta i pokrojone orzechy włoskie. Posypać ziołami oraz solą i pieprzem, skropić łyżką oliwy. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 7 minut.
Na półmiskach rozłożyć opłukaną i osuszoną sałatę, wyłożyć na nią pieczone figi. Doprawić solą, pieprzem. Dwie łyżki oliwy wymieszać z dwiema łyżkami miodu i jedną łyżką soku z cytryny, polać nią sałatę i figi.
Podawać z domową bagietką.