Zupa krem z marchewki na maśle

Zupy to królowe polskiej kuchni. Łatwe w przygotowaniu, sycące, aromatyczne przywołują do kuchni swoim zapachem i wspomnieniem, jakie niosą – kto bowiem nie jadł ciepłej miski zupy jako dziecko, kiedy dopadło przeziębienie? Obok zup tradycyjnych, jak pomidorowa, rosół czy krupnik, coraz częściej podaje się je w wersji gęstego kremu. Dobrym warzywem, który może stanowić główny składnik takiej zupy, jest marchew, po którą warto sięgać dla zachowania zdrowia.

Cud prosto z gruntu

Marchew to warzywo, którego zdrowotne właściwości znane były już i doceniane w starożytnych Chinach – wówczas była to odmiana biała. Pomarańczową marchew wyhodowali Holendrzy w XVII wieku. Hodowana jest również w Polsce, często w przydomowych ogródkach, ponieważ ich uprawa nie stanowi większego problemu, nie przysparza trudności.
Marchew stanowi źródło karotenoidów – związków przeciwutleniaczy. Najwięcej jest w nich beta-karotenu, który nie tylko podkreśla opaleniznę, ale jest też niezastąpiony w zapewnieniu prawidłowego funkcjonowania wzroku, wzmacnia odporność i może chronić przed powstawaniem nowotworów. Spożywanie marchewek pomaga także w walce z trądzikiem, opóźnia starzenie się skóry. Są niskokaloryczne – 100 g to tylko 41 kcal – stanowią także źródło witaminy C, potasu, sodu, fosforu, wapnia i magnezu.
Zawartość beta-karotenu sprawia, że spożywanie dwóch szklanek soku z marchwi dziennie pozwoli zachować opaleniznę na dłużej, jednak nie należy z tym przesadzać – zbyt duże spożycie spowoduje, iż skóra przybierze pomarańczowy odcień.

Dla podkreślenia smaku kremu z marchewki dobrze jest przygotować go z użyciem prawdziwego masła – smak dania będzie bardziej delikatny i zdoła przekonać do siebie jeszcze więcej zwolenników surowej marchewki.

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g marchewki
  • 1 cebula
  • kawałek imbiru długości 2,5 cm
  • dwie łyżki masła
  • szczypta chili
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
  • woda
  • liście kolendry do dekoracji

Przygotowanie
Marchew obrać, pokroić w talarki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. W sporym garnku z grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oliwy, dodać cebulę i lekko zeszklić, następnie dodać marchewkę, masło oraz pokrojony imbir. Wymieszać, dusić na małym ogniu przez około 10 minut.
Zalać wodą, by dokładnie przykryła wszystkie warzywa. Gotować przez około 10 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Dodać powoli sok z cytryny – by nie przesadzić, można kosztować, czy nie przyćmiewa smaku marchewki – chili, sól i pieprz. Całość dokładnie zblendować. W razie zbyt dużej gęstości dolać wody.
Podawać przyozdobione liśćmi kolendry.