Zupa krem z fasoli

Zupy stanowią jedne z ulubionych dań Polaków. Gotowane w domowych kuchniach na znanych produktach według swojego gustu kojarzą się z dzieciństwem i ciepłem. Przyjemnie rozgrzewają w chłodne dni, sycą swoją zawartością i dostarczają wielu wartości odżywczych. Najczęściej na stole pojawia się rosół i stworzona na nim pomidorowa, ale czy nie warto sięgnąć po inną? Warto wprowadzić do jadłospisu zupę krem z fasoli, która nie tylko będzie smakować, ale i wpłynie odpowiednio na zdrowie.

Fasola jak z bajki

W baśni z XVII wieku fasola pomogła Jasiowi odmienić swój los, tak w życiu człowieka powinna ona mieć znaczenie i być na stałe włączona do codziennej diety. W różnych kolorach – czerwona, biała, czarna, żółta – i odmianach jest rośliną, która dostarcza organizmowi wielu ważnych dla jego funkcjonowania wartości odżywczych. Jest produktem o kaloryczności wynoszącej około 127 kcal na 100 g, stanowi źródło białka (8,67 g na 100 g), sporo błonnika, który wpływa na układ trawienny, i bardzo mało cukrów prostych.
W fasoli znajdziemy wiele witamin, głównie witaminę C korzystnie wpływającą na odporność, jak też i witaminę B6, witaminę A, E i K oraz tiaminę, ryboflawinę, niacynę oraz kwas foliowy. Znajdziemy w niej również sporo potasu, wapnia i fosforu. Zawiera również lekkostrawną skrobię, jak także substancje, które zatrzymują rozrost tkanek nowotworowych. To powinno zachęcić do częstszego jej spożywania.

Jeżeli nie ma pomysłu na przyrządzenie fasoli, a lubi się zupy, krem z fasoli nada się idealnie.

Składniki:

  • 400 g suchej fasoli
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ korzenia selera
  • 2 spore ziemniaki
  • 3-4 cebule
  • 250-300 ml śmietany lub mleka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • kilka suszonych pomidorów
  • rozmaryn, tymianek
  • 3 liście laurowe, kilka sztuk ziela angielskiego
  • kremowy serek

Przygotowanie
Fasolę moczyć przez noc. Wypłukać na sicie, wyspać do garnka, dolać 3,5 litra wody.
Cebule obrać, pokroić w talarki i podsmażyć na patelni na tłuszczu (olej roślinny, oliwa) do zezłocenia.
Do garnka włożyć obrane marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki, połowę cebuli. Doprawić solą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Gotować przez około 90 minut.
Wyłowić z zupy warzywa i przyprawy, by w garnku zostały tylko fasola i ziemniaki. Zmiksować, dodać śmietanę lub mleko kokosowe, doprawić solą i pieprzem.
Pozostałą połowę cebulę powtórnie podsmażyć na patelni z suszonymi pomidorami, przeciśniętym czosnkiem, przyprawami. Doprawić solą i pieprzem.
Zupę wlać na talerze, udekorować podsmażonymi warzywami i kleksami kremowego serka.