Jaki ekspres do kawy wybrać do kawiarni?

Kawiarnie słyną z pięknego aromatu unoszącego się w każdym zakamarku i sprawiającego, że każdy ma ochotę spotkać się w nich, aby przy ciastku i filiżance gorącej kawy, spędzić miło czas. Aromat bowiem tworzy przyjemną, domową atmosferę. Wynika on przede wszystkim z reakcji towarzyszących zaparzaniu kawy w kawiarnianym ekspresie. Dlatego też wybór dobrego automatu do kawy jest bardzo ważny. Jaki wybrać? Sprawdźmy.

Ekspresy kolbowe: spełnienie potrzeb, wyposażenie standardowe kawiarni

Bardzo eleganckie i modne modele ekspresów ciśnieniowych to właśnie ekspresy kolbowe. Proces wstępnego zaparzania espresso w tym wyjątkowym ekspresie odbywa się za pomocą specjalnej kolby z boku lub pośrodku urządzenia. Są one jednak na tyle dyskretnie zamocowane, iż nie psują estetyki samego ekspresu. W kolbie właśnie umieszcza się zmieloną i ubitą kawę. Ekspresy kolbowe La Marzocco trzeba się wyposażyć dodatkowo w młynek, który mieli idealnej wielkości ziarna kawy, dzięki czemu nie musimy się martwić grubością mielenia kupowanych zmielonych ziaren kawy. Choć ekspres automatyczny jest zdecydowanie mniej wymagającym od nas czynności urządzeniem, ekspres kolbowy daje nam mnóstwo możliwości twórczego wykonywania kawy. Ekspresy automatyczne są już z góry zaprogramowane na takie samo wykonywanie poszczególnych typów kawy. Inaczej jest z ekspresami kolbowymi. Tutaj sami decydujemy o proporcjach. Mamy również większą kontrolę nad urządzeniem, co czyni je wyjątkowym do użytkowania przed doświadczonych barmanów. Ekspresy te pozwalają utrzymać stabilność temperatury oraz utrzymuje odpowiednią temperaturę filiżanek, lecz sama długość parzenia napoju zależy od woli barmana. Ekspres kolbowy La Marzocco dostępny na stronie coffee-style.pl/ekspres-la-marzocco/ jest przeznaczony do eksperymentowania ze smakiem kawy i dodawania zaskakujących mieszanek kaw oraz dodatków.

Jak działają ekspresy ciśnieniowe?

Ekspresy ciśnieniowe działają, opierając się na zasadzie zalewania przez urządzenie gorącą wodą zmielonych ziaren kawy. Wszystko odbywa się pod dużym ciśnieniem, stąd nazwa ekspresu. W zależności od rodzaju, ekspres jednak działa nieco inaczej. Istnieją bowiem trzy typy ciśnieniowego ekspresu do kawy. Wyróżniamy: ekspres kolbowy, ekspres na kapsułki oraz ekspres automatyczny. Ostatni z wymienionych coraz częściej wybierany jest jako ekspres do domu. Jako, że działa zdecydowanie inaczej niż polecany do gastronomicznego użytku ekspres kolbowy, jest idealny, aby przygotowywać w nim ulubioną kawę. Raczej nie nadaje się jednak do kawiarni, ponieważ ma już z góry zaprogramowany sposób przyrządzania danego typu napoju. Oprogramowanie ekspresu automatycznego dodatkowo przeprowadza zapisywanie wybranych profili ciśnienia. Profilowanie ciśnienia odbywa się przez regulację pompy. Czyni go to idealnym ekspresem do domu lub biura, ale nie do restauracji. Ekspresy kolbowe mają bowiem bezpośrednią kontrolę ciśnienia wykonywaną przez baristę. Natomiast ekspresy na kapsułki są bardzo małe i zajmują niewiele miejsca, ale zdecydowanie nie nadają się do kawiarni. Zaparzają bowiem kawę z jednej kapsułki. Nie wsypuje się do nich ziaren, ani innych składników.  Barista nie mógłby zatem tworzyć własnej, kreatywnej kawy. Jeżeli jednak chcielibyśmy lepiej zapoznać się z ofertą ekspresów, sprawdźmy stronę https://coffee-style.pl/. Znajdziemy tam chociażby słynne modele la marzocco linea mini.

Wybór odpowiedniego ekspresu do kawiarni zależy przede wszystkim od umiejętności baristy. Zdecydowanie najlepiej wybrać model ekspresu ciśnieniowego automatycznego lub kolbowego. Zwłaszcza ten drugi zadowoli zarówno klienta, jak i baristów, którzy będą mogli przygotowywać różne mieszanki i eksperymentować z nowymi smakami. Ekspres automatyczny posiada bowiem intuicyjne programowanie parametrów dostosowanych pod kątem profilu użytkownika, wpisany w elektroniczny panel sterowania. Oprócz tego ekspresy automatyczne mają miejsce tylko na jedną filiżankę, natomiast w ekspresie kolbowym można umieścić kilka filiżanek. Taka kompaktowa budowa umożliwia umiejscowienie w ekspresie dodatkowych spieniaczy do mleka, co przekłada się na zwiększenie efektywności pracy. Natomiast precyzyjne sitka pomagają ekspresowi kolbowemu zużyć idealną ilość kawy. Dodatkowo do niego możemy dokupić podgrzewacz filiżanek, co pomoże w utrzymaniu jakości napoju. Warto również wybrać model wyposażony w oszczędny system zużycia wody.

Dodaj komentarz