Spis treści
Bardzo szybki przepis na chleb orkiszowy na drożdżach
Niezwykle prosty w przygotowaniu przepis na chleb, wykonany wyłącznie z mąki orkiszowej z dodatkiem chrupiących pestek słonecznika, siemienia lnianego i sezamu. Ekspresowy domowy wypiek o niesamowitym aromacie i chrupiącej skórce, który z powodzeniem może stanowić bazę do kolorowych kanapek, pełnych smacznych serów i świeżych warzyw, czy szybkich porannych tostów z patelni, w towarzystwie domowego dżemu.
Składniki na chleb orkiszowy na drożdżach
- 30 g świeżych drożdży
- łyżeczka płynnego miodu
- trzy łyżki stołowe ciepłej wody
- 500 g mąki orkiszowej typu 630
- dwie łyżeczki soli
- 50 g ziaren łuskanego słonecznika
- 20 g siemienia lnianego
- 20 g jasnego sezamu
Przygotowanie chleba
Przygotuj małą miseczkę, a następnie wsyp do niej pokruszone drożdże, dodaj miód i 3 łyżki stołowe ciepłej wody. Wymieszaj wszystko i odstaw na piętnaście minut w ciepłe miejsce.
Keksówkę o wymiarach 35 na 10 centymetrów wysmaruj oliwą i posyp bułką tartą, albo, jeśli posiadasz w kuchni otręby – również możesz ich użyć.
Do dużej miski wsyp przesianą wcześniej mąkę orkiszową, wlej rozpuszczone drożdże, wsyp część przygotowanych ziaren i dodaj około 380 ml letniej wody. Masa powinna być bardzo rzadka, zagniatanie ciasta nie zajmie Ci wiele czasu. Ciasto zakryj czystą bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny.
Po upływie tego czasu odkryj ciasto i ponownie je zagnieć, a następnie przelej do przygotowanej wcześniej formy. Posyp ciasto pozostałą częścią ziaren i ponownie zakryj bawełnianą ściereczką, po czym odstaw w ciepłe miejsce na około kwadrans. Chleb w tym czasie powinien wyrosnąć i wypełnić niemal całą powierzchnię formy.
Od razu po odstawieniu masy na chleb włącz i rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza i ustaw tryb góra- dół.
Wyrośnięty chlebek wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez dziesięć minut, a następnie zmniejsz temperaturę pieczenia do 200 stopni i kontynuuj pieczenie przez kolejne pół godziny. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, wyjmij chlebek z piekarnika i wyciągnij go z formy. Do wyłączonego, ale wciąż gorącego pieca wstaw kratkę i połóż na niej chlebek. Przetrzymaj chlebek przez kolejne 15 minut.
Aby sprawdzić, czy chleb jest na pewno wypieczony w środku, wystarczy, że postukasz w jego spód. Jeśli wydaje głuchy odgłos, na pewno jest gotowy. Chlebek krój w kromki dopiero po całkowitym wystudzeniu.