Chleb orkiszowy na drożdżach.

Bardzo szybki przepis na chleb orkiszowy na drożdżach

Niezwykle prosty w przygotowaniu przepis na chleb, wykonany wyłącznie z mąki orkiszowej z dodatkiem chrupiących pestek słonecznika, siemienia lnianego i sezamu. Ekspresowy domowy wypiek o niesamowitym aromacie i chrupiącej skórce, który z powodzeniem może stanowić bazę do kolorowych kanapek, pełnych smacznych serów i świeżych warzyw, czy szybkich porannych tostów z patelni, w towarzystwie domowego dżemu.

Składniki na chleb orkiszowy na drożdżach

  • 30 g świeżych drożdży
  • łyżeczka płynnego miodu
  • trzy łyżki stołowe ciepłej wody
  • 500 g mąki orkiszowej typu 630
  • dwie łyżeczki soli
  • 50 g ziaren łuskanego słonecznika
  • 20 g siemienia lnianego
  • 20 g jasnego sezamu

Przygotowanie chleba

Przygotuj małą miseczkę, a następnie wsyp do niej pokruszone drożdże, dodaj miód i 3 łyżki stołowe ciepłej wody. Wymieszaj wszystko i odstaw na piętnaście minut w ciepłe miejsce.
Keksówkę o wymiarach 35 na 10 centymetrów wysmaruj oliwą i posyp bułką tartą, albo, jeśli posiadasz w kuchni otręby – również możesz ich użyć.

Do dużej miski wsyp przesianą wcześniej mąkę orkiszową, wlej rozpuszczone drożdże, wsyp część przygotowanych ziaren i dodaj około 380 ml letniej wody. Masa powinna być bardzo rzadka, zagniatanie ciasta nie zajmie Ci wiele czasu. Ciasto zakryj czystą bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny.

Po upływie tego czasu odkryj ciasto i ponownie je zagnieć, a następnie przelej do przygotowanej wcześniej formy. Posyp ciasto pozostałą częścią ziaren i ponownie zakryj bawełnianą ściereczką, po czym odstaw w ciepłe miejsce na około kwadrans. Chleb w tym czasie powinien wyrosnąć i wypełnić niemal całą powierzchnię formy.

Od razu po odstawieniu masy na chleb włącz i rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza i ustaw tryb góra- dół.

Wyrośnięty chlebek wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez dziesięć minut, a następnie zmniejsz temperaturę pieczenia do 200 stopni i kontynuuj pieczenie przez kolejne pół godziny. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, wyjmij chlebek z piekarnika i wyciągnij go z formy. Do wyłączonego, ale wciąż gorącego pieca wstaw kratkę i połóż na niej chlebek. Przetrzymaj chlebek przez kolejne 15 minut.

Aby sprawdzić, czy chleb jest na pewno wypieczony w środku, wystarczy, że postukasz w jego spód. Jeśli wydaje głuchy odgłos, na pewno jest gotowy. Chlebek krój w kromki dopiero po całkowitym wystudzeniu.