Masło klarowane – czym jest, jak zrobić? Masło ghee

Nazywane również „ghee”, używane przez kucharzy w najlepszych restauracjach – masło klarowane.

Masło klarowane to tłuszcz – pozbawiony pochodzących z mleka substancji stałych – czyli białka i wody. Można rozgrzewać je do wysokich temperatur.
Jest to produkt, który zmieni smak każdej potrawy, do której przyrządzenia go użyjemy. Można nim posmarować kanapkę, można stosować go do gotowania oraz smażenia. Dzięki swojemu delikatnemu, lekko orzechowemu posmakowi sprawi, że dania będą smakować wyjątkowo. Masło klarowane zwiększa również odżywczość potraw, poprawia wchłanianie.
Według ajurwedy jest to jeden z najlepszych tłuszczów, jego odpowiednia ilość zapewnia sprawny umysł, zdrowie, odporność na choroby, długowieczność. Równoważy on gospodarkę hormonalną w organizmie człowieka, zarządza tkankami ciała. Ponadto wpływa także na gojenie się ran, stanów zapalnych jelit i żołądka (np. owrzodzeń), Zawiera również kwasy tłuszczowe, które działają przeciwwirusowo i przeciwnowotworowo.

Przygotowanie.

Ważne jest aby zwrócić uwagę na metody hodowlane krów, od których chcemy pozyskać produkt. Ważne jest by były to metody ekologiczne. (Masło klarowane przygotowywane w ten sposób możemy kupić w sklepach ekologicznych oraz supermarketach).
Jeśli jednak chcemy sami wytworzyć ten tłuszcz, istnieje bardzo prosta domowa metoda.
Potrzebujemy jedynie kilka kostek zwykłego masła.
Przepis:

  • Kostki masła kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do rondelka, po czym podgrzewamy je, doprowadzając do wrzenia.
  • Zmniejszamy ogień, by masło jedynie lekko się gotowało.
  • Pianę pojawiającą się na wierzchu należy zebrać.
  • Tłuszcz, który znajduje się pod spodem, to nasze masło klarowane. Po jego ostygnięciu przelewamy je do innego naczynia, najlepiej z ciemnego szkła. Zaleca się przecedzenie, by nie wlać przypadkiem znajdującej się na dole białej ściętej części, nie warto się śpieszyć. Masło klarowane to tłuszcz o lekko przezroczystej, żółtej barwie.

Jeśli chodzi o przechowywanie – najlepiej przechowywać je w chłodzie i zamknięciu, dzięki temu nie zepsuje się nawet przez kilka tygodni.

Do czego używać masła klarowanego?

  • używane do wypieków jest zdrowszym wyborem niż np. margaryna, ponieważ nie zawiera ono tłuszczów trans,
  • warto smażyć na nim mięso, przygotowywać warzywa, dania z ryżu,
  • jeśli dobrze rozgrzejemy nasz tłuszcz, możemy nawet smażyć na nim pączki czy frytki,
  • można stosować go również w codziennej pielęgnacji ciała – świetnie nadaje się do masażu spiętych mięśni, doskonale nawilża i odżywia skórę, może być zamiennikiem balsamu czy kremu do rąk,
  • jest dobrym środkiem do walki z łupieżem.