Pieczone udka z kurczaka w paście z tamaryndowca

Wyraziste w smaku, pyszne danie rodem z Indii zachwyci każdego. Pieczone udka z kurczaka w paście z tamaryndowca to doskonały pomysł na świąteczny obiad, który zadowoli nawet największego smakosza. Sprawdź, jak przyrządzić wyśmienite udka z kurczaka!

Składniki, których potrzebujesz:

  • około 1,5 -2 kilogramów udek z kurczaka
  • 2 duże łyżki pasty z tamaryndowca
  • 1 łyżka garam masala
  • 2 łyżki mielonego chili
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • wyciśnięty sok z jednej cytryny lub sok z połowy limonki
  • zmielony imbir z czosnkiem w proporcjach 1:2, 1 łyżka
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 3 liście curry lub przyprawa curry w proszku
  • 2 suszone strączki chili
  • 10 ząbków posiekanego czosnku, możesz dodać trochę mniej
  • łyżeczka mielonego kuminu, sól do smaku i jedna łyżeczka mielonego, łagodnego pieprzu

Sposób przygotowania – pieczone udka z kurczaka w paście z tamaryndowca:

  1. Umyj udka z kurczaka, osusz i włóż do dużej miski.
  2. Mięso natrzyj: mielonym chili, mieszanką garam masala, kurkumą i pastą z tamaryndowca. Odstaw na dwie godziny do zamarynowania. Najlepiej przykryj miskę pokrywką lub folią białą lub folią aluminiową, a następnie wstaw do lodówki. Możesz dowolnie wydłużyć czas marynowania – uzyskasz wówczas bardziej wyrazisty smak, a Twoje danie nie będzie miało sobie równych!
  3. Po dwóch godzinach roztrzep jajko i wlej do mięsa w marynacie. Wsyp także skrobię i mąkę, wlej także sok z cytryny. Kiedy zależy Ci na bardziej wyrazistym smaku, sok z cytryny lub limonki dodaj już na etapie marynowania mięsa. Całość starannie wymieszaj, tak aby nie pozostawić żadnych grudek mąki czy skrobi.
  4. Przygotuj żaroodporne naczynie – wysmaruj je tłuszczem lub olejem roślinnym. Udka możesz też upiec na blaszce – wyłóż ją wcześniej papierem do pieczenia. Pamiętaj jedynie, że jeśli pieczesz udka bez przykrycia, musisz nastawić mniejszą temperaturę w piekarniku, w innym wypadku udka będą spalone, nie upieczone.
  5. Rozgrzej piekarnik do około 180 -200 stopni Celsjusza.
  6. Włóż mięso do naczynia i piecz przez około godzinę.
  7. W międzyczasie podgrzej klarowane masło na głębokiej patelni typu wok, do masła dodaj liście curry lub curry w proszku, strączki chili, czosnek mielony kmin, sól i pieprz. Podgrzewaj przez chwilę.
  8. Wyjmij z piekarnika żaroodporne naczynie i zalej mięso klarowanym masłem z przyprawami i wstaw udka z powrotem do piekarnika, zmniejszając nieznacznie temperaturę.
  9. Kiedy udka nabiorą złocistego koloru, wyjmij naczynie.

Danie to możesz przygotować także w całości w woku. Pikantne udka podawaj z ryżem lub z ziemniakami. Smacznego!