Grzyby są bardzo cenione w wielu kuchniach świata, także w polskiej. Od wieków stanowiły cenny dodatek do dań i wzbogacały ich smak. Jesień to okres kiedy grzyby królują w naszej kuchni. Takie świeżo zebrane są bardzo aromatyczne i niezwykle pachnące. Dlatego zwłaszcza jesienią wykorzystaj ich walory i przygotuj dania z ich dodatkiem, których niepowtarzalnym smakiem zaskoczysz bliskich i znajomych.
Spis treści
Kurki w śmietanie z kurczakiem
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 300 g świeżych kurek
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 10 gałązek natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- sól himalajska
- pieprz
- 250 ml wywaru mięsnego lub warzywnego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Filety z kurczaka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, a następnie kroimy w paski ( grubość i szerokość pasków wedle naszego indywidualnego uznania). Doprawiamy go pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej paski kurczaka z obu stron – około 2 minuty z każdej strony. Po podsmażeniu kurczaka przekładamy go na talerz, a na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło. Cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Kurki dokładnie myjemy i przekrawamy na około 3 części każdy grzyb. Jak cebula się zeszkli dodajemy do niej pokrojone kurki. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i smażymy przez około 8 minut, cały czas mieszając. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze około minutki wszystko razem. Teraz wlewamy 250 ml wywaru i dodajemy wcześniej podsmażonego kurczaka. Wszystko doprawiamy ziołami i dusimy jeszcze około 10 minut pod przykryciem. Następnie wlewamy śmietankę i dobrze łączymy ją z sosem, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę. Odlewamy trochę sosu i łączymy go w mąką ziemniaczaną, wlać do potrawy cały czas mieszając. Całość pogotować jeszcze około 2 minut. Danie najlepiej podać z ziemniakami lub kaszą.