Zupa krem ze szczawiu i jabłka.

Zupy krem

Zupy krem stają się coraz częściej wybieraną alternatywą dla tradycyjnych zup. Są one propozycją, która sprawdzi się zarówno zimą, jak i latem. W trakcie ich wykonywania możemy wykorzystywać różne sezonowe owoce i warzywa, dzięki czemu są one jeszcze zdrowsze, ponieważ zawierają same naturalne składniki. Dziś chcielibyśmy przedstawić wam dwa przepisy na zupy krem – zupa krem ze szczawiu i jabłka.

Zupa krem ze szczawiu

Do wykonania tego dania potrzebujemy

  • szczaw młody 25 dekagramów,
  • 1 marchewkę,
  • 1 pietruszkę,
  • seler 0.25 sztuki,
  • 4 młode ziemniaki,
  • pół pora,
  • 1,5 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego,
  • 2 łyżki suszonych warzyw,
  • 5 łyżek śmietany,
  • 1 łyżeczkę mąki,
  • 1,5 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz.

Sposób wykonania:

Warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki) obieramy delikatnie, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Następnie do garnka z wodą wrzucamy pokrojone warzywa, umyty por i wszystko razem gotujemy. Szczaw oczyszczamy, płuczemy i grubo siekamy. Smażymy na maśle klarowanym, wrzucamy do wody z warzywami i wszystko gotujemy około 15 minut. W trakcie gotowania dosypujemy czosnek niedźwiedzi. Po tym czasie wyciągamy por, a zupę doprawiamy. Zaprawiamy śmietaną wymieszaną z mąką, gotujemy i miksujemy wszystko na krem.

Kremowa zupa z jabłek z cynamonem

Składniki do wykonania zupy krem:

  • 2 duże jabłka,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 165 g jogurtu naturalnego,
  • 1 laska cynamonu,
  • 1 gwiazdka anyżowa,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • starta skórka cytrynowa do posypania,
  • 1/2 łyżki cukru,
  • cynamon do posypania,
  • 1/2 jabłka do dekoracji.

Sposób wykonania:

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy do niej cukier i sok z cytryny. Wrzucamy również laskę cynamonu oraz gwiazdkę anyżu. Jabłka dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do garnka i wszystko gotujemy około 15 minut. Wyjmujemy laskę cynamonu i gwiazdkę anyżu. Ugotowane jabłka dokładnie miksujemy na krem i stopniowo dodajemy jogurt naturalny – ważne, aby cały czas obserwować konsystencję zupy – powinna być jak gęsta śmietana. Zupę podajemy na ciepło, udekorować możemy ją pokrojonymi w kostkę jabłkami oraz cynamonem.

Warto przetestować nasze przepisy

Przedstawione przez nas przepisy są idealną propozycją zarówno na zimę, jak i gorące lato. Są to pyszne i proste w przygotowaniu zupy, które zasmakują na pewno wszystkim członkom waszej rodziny. Nie czekaj dłużej i wypróbuj je również w swoim domu. Jesteśmy pewni, że będą one stałym punktem waszego codziennego domowego menu.

Dodaj komentarz