Zupa krem z białych szparagów

Przepyszna i smakowita zupa krem z białych szparagów to idealna propozycja dla wszystkich, którzy chcą odmienić swój jadłospis na wiosnę. Tą kremową zupę można zaserwować z powodzeniem na uroczystość z okazji komunii lub na wystawny, niedzielny obiad. Dowiedz się zatem, jak przyszykować wyśmienitą zupę z białych szparagów!

Składniki potrzebne na zupę krem ze szparagów dla 4 osób:

  • 500-600 g białych szparagów
  • 125 ml słodkiej śmietanki o płynnej konsystencji, około 30% lub 36%
  • 2 łyżeczki dobrego masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 lub 2 żółtka
  • 750 ml wody
  • przyprawy: sól, pieprz oraz odrobina cukru

Sposób przygotowania – zupa krem z białych szparagów krok po kroku

  1. Szparagi umyj, obierz dosyć grubo. Następnie odetnij zdrewniałe końcówki. Nie wyrzucaj odciętych części i łupin.
  2. Każdy szparag pokrój na trzy części.
  3. Do garnka wlej 750 ml wody i włóż do środka łupiny oraz odcięte końcówki. Dodaj do wody wskazaną w przepisie ilość masła i wsyp odrobinę cukru, ale nie więcej niż małą, płaską łyżeczkę do herbaty.
  4. Gotuj na wolnym ogniu aż łupiny zmiękną.
  5. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmij z wywaru ugotowane łupiny oraz końcówki szparagów i wyrzuć je. W dalszej kolejności wywar należy przecedzić przez drobne sito.
  6. Przecedzony wywar umieść na palniku i włącz na wolny ogień. W garnku umieść szparagi i gotuj pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż do czasu, gdy będą całkowicie miękkie. Pozostaw kilka sztuk szparagów – przydadzą Ci się do dekoracji Twojej smakowitej zupy.
  7. Starannie zmiksuj zupę aż stanie się aksamitna i gładka.
  8. Postaw zmiksowaną zupę krem na palnik i zaczekaj aż zacznie się gotować. Dodaj wówczas mąkę wymieszaną ze śmietaną – uważaj, aby nie było grudek. Wlej powoli śmietanę zmieszaną z mąką do gotującej się zupy i zmniejsz ogień. Dodaj również przyprawy: sól i pieprz. Całość wymieszaj drewnianą łyżką.
  9. Zdejmij garnek z palnika i dodaj dokładnie roztrzepane żółtko. Podobnie jak śmietankę, wlej ją do garnka powoli ciągle mieszając drewnianą łyżką. Nie gotuj ponownie.

Jeśli chcesz, możesz nieco zmodyfikować przepis i zamiast mąki pszennej dodać mąkę ryżową. Pamiętaj jednak, że nieco trudniej jest ją wymieszać ze śmietanką. Do dokładnego połączenia składników, czyli mąki ryżowej i śmietanki możesz użyć blendera lub spróbować rozmieszać całość widelcem. Trzepaczka nie będzie dobra – składniki nie połączą się.
Efektowna i smaczną zupę krem podawaj z posiekaną kolendrą, a do dekoracji użyj świeżych szparagów. Smacznego!