Przepyszna i smakowita zupa krem z białych szparagów to idealna propozycja dla wszystkich, którzy chcą odmienić swój jadłospis na wiosnę. Tą kremową zupę można zaserwować z powodzeniem na uroczystość z okazji komunii lub na wystawny, niedzielny obiad. Dowiedz się zatem, jak przyszykować wyśmienitą zupę z białych szparagów!
Składniki potrzebne na zupę krem ze szparagów dla 4 osób:
- 500-600 g białych szparagów
- 125 ml słodkiej śmietanki o płynnej konsystencji, około 30% lub 36%
- 2 łyżeczki dobrego masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 lub 2 żółtka
- 750 ml wody
- przyprawy: sól, pieprz oraz odrobina cukru
Sposób przygotowania – zupa krem z białych szparagów krok po kroku
- Szparagi umyj, obierz dosyć grubo. Następnie odetnij zdrewniałe końcówki. Nie wyrzucaj odciętych części i łupin.
- Każdy szparag pokrój na trzy części.
- Do garnka wlej 750 ml wody i włóż do środka łupiny oraz odcięte końcówki. Dodaj do wody wskazaną w przepisie ilość masła i wsyp odrobinę cukru, ale nie więcej niż małą, płaską łyżeczkę do herbaty.
- Gotuj na wolnym ogniu aż łupiny zmiękną.
- Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmij z wywaru ugotowane łupiny oraz końcówki szparagów i wyrzuć je. W dalszej kolejności wywar należy przecedzić przez drobne sito.
- Przecedzony wywar umieść na palniku i włącz na wolny ogień. W garnku umieść szparagi i gotuj pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż do czasu, gdy będą całkowicie miękkie. Pozostaw kilka sztuk szparagów – przydadzą Ci się do dekoracji Twojej smakowitej zupy.
- Starannie zmiksuj zupę aż stanie się aksamitna i gładka.
- Postaw zmiksowaną zupę krem na palnik i zaczekaj aż zacznie się gotować. Dodaj wówczas mąkę wymieszaną ze śmietaną – uważaj, aby nie było grudek. Wlej powoli śmietanę zmieszaną z mąką do gotującej się zupy i zmniejsz ogień. Dodaj również przyprawy: sól i pieprz. Całość wymieszaj drewnianą łyżką.
- Zdejmij garnek z palnika i dodaj dokładnie roztrzepane żółtko. Podobnie jak śmietankę, wlej ją do garnka powoli ciągle mieszając drewnianą łyżką. Nie gotuj ponownie.
Jeśli chcesz, możesz nieco zmodyfikować przepis i zamiast mąki pszennej dodać mąkę ryżową. Pamiętaj jednak, że nieco trudniej jest ją wymieszać ze śmietanką. Do dokładnego połączenia składników, czyli mąki ryżowej i śmietanki możesz użyć blendera lub spróbować rozmieszać całość widelcem. Trzepaczka nie będzie dobra – składniki nie połączą się.
Efektowna i smaczną zupę krem podawaj z posiekaną kolendrą, a do dekoracji użyj świeżych szparagów. Smacznego!