3 oryginalne przepisy z yerba mate

Listki i gałązki z ostrokrzewu paragwajskiego są polecane nie tylko do picia. Przygotujesz z nich wyborną yerba mate, ale również pyszne desery, przekąski, a nawet dania obiadowe. Sprawdź 3 polecane przepisy na dania z dodatkiem suszu.

Lody z yerba mate

Masz ochotę na lodowe orzeźwienie? Wypróbuj lodowy deser z yerbą. To idealna propozycja na upalne, letnie dni. Przepis jest bardzo prosty. Do przygotowania przysmaku są potrzebne:

Najpierw mocno rozdrobnij susz za pomocą moździerza albo specjalnego młynka. Następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu. Tak powstałą mieszankę przelej do foremek i umieść w zamrażarce na około 2 godziny. Deser podawaj w pucharkach. Możesz go ozdobić liśćmi mięty albo owocami.

Pomarańczowe muffinki z yerba mate

Yerba mate świetnie sprawdza się jako składnik wypieków, na przykład pomarańczowych muffinek. Aby przygotować ciasto, potrzebne Ci będą następujące składniki:

  • 2 pomarańcze,
  • 8 łyżek mleka w proszku,
  • 2 szklanki cukru,
  • 200 g masła,
  • 2 jaja,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego.

Oprócz ciasta przygotuj też esencję. Do jej przyrządzenia są niezbędne:

  • 1 l wody,
  • 100 g cukru białego lub trzcinowego,
  • 200 g yerba mate.

Wybierając susz, postaw na wersję smakową, np. CBSE Frutos del Bosque z malinami, truskawkami i wiśniami albo Yaguar Mango Tango z dodatkiem mango i trawy cytrynowej – te i inne napoje yerba mate znajdziesz w sklepie YerbaMateStore.

Jak przygotować muffinki z yerba mate? Najpierw zaparz esencję, zalewając susz wodą z cukrem. Odłóż ją do ostudzenia. Utrzyj masło z cukrem, a do powstałej masy dodaj aromat waniliowy, szklankę chłodnej esencji oraz miąższ pomarańczy. Wsyp proszek do pieczenia, mleko w proszku i mąkę. Całość starannie wymieszaj. Masę przełóż do foremek i włóż do piekarnika. Piecz w temperaturze 180° C przez około 30–35 minut.

Resztki esencji z yerby możesz wykorzystać do przyrządzenia polewy na muffinki. W tym celu utrzyj ją wraz z cukrem pudrem bardzo dokładnie, aż do uzyskania lukru o jednolitej, gładkiej konsystencji.

Wegetariańskie burgery z yerba mate

Szukasz pomysłu na obiad? Wypróbuj burgery z dodatkiem yerba mate. Do ich przyrządzenia są konieczne:

  • 2 łyżki czarnej herbaty,
  • 2 czubate łyżki suszu yerba mate,
  • 2 małe cebule,
  • 8 jaj,
  • 4 szklanki wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 szklanki suszonej soczewicy pomarańczowej,
  • 2 małe marchewki,
  • 12 bułek do hamburgerów,
  • 2 szklanki tartej bułki,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • opcjonalnie: kilka listków wielosiłu błękitnego.

Zalej herbatę i yerbę wodą o temperaturze ok. 80° C i zostaw pod przykryciem na 5–6 minut. Odcedź napar i dodaj do niego soczewicę. Całość gotuj aż do zmięknięcia warzywa. Pozostaw na 30 minut pod przykryciem. Następnie dodaj liście wielosiłu i zmiksuj całość. Do mieszanki wrzuć startą marchew, posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj jaja i sól. Całość starannie wymieszaj i uformuj 12 kotletów. Zgrilluj je albo obsmaż z obu stron na patelni. Przysmak podawaj z ulubionymi dodatkami, np. serem, pomidorami, ogórkami kiszonymi, sałatą i sosem.

Wypróbuj też inne przepisy z wykorzystaniem yerby mate!

Dodaj komentarz