Listki i gałązki z ostrokrzewu paragwajskiego są polecane nie tylko do picia. Przygotujesz z nich wyborną yerba mate, ale również pyszne desery, przekąski, a nawet dania obiadowe. Sprawdź 3 polecane przepisy na dania z dodatkiem suszu.
Spis treści
Lody z yerba mate
Masz ochotę na lodowe orzeźwienie? Wypróbuj lodowy deser z yerbą. To idealna propozycja na upalne, letnie dni. Przepis jest bardzo prosty. Do przygotowania przysmaku są potrzebne:
- 2 opakowania jogurtu greckiego,
- 2 łyżeczki miodu,
- yerba mate paragwajska.
Najpierw mocno rozdrobnij susz za pomocą moździerza albo specjalnego młynka. Następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu. Tak powstałą mieszankę przelej do foremek i umieść w zamrażarce na około 2 godziny. Deser podawaj w pucharkach. Możesz go ozdobić liśćmi mięty albo owocami.
Pomarańczowe muffinki z yerba mate
Yerba mate świetnie sprawdza się jako składnik wypieków, na przykład pomarańczowych muffinek. Aby przygotować ciasto, potrzebne Ci będą następujące składniki:
- 2 pomarańcze,
- 8 łyżek mleka w proszku,
- 2 szklanki cukru,
- 200 g masła,
- 2 jaja,
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego.
Oprócz ciasta przygotuj też esencję. Do jej przyrządzenia są niezbędne:
- 1 l wody,
- 100 g cukru białego lub trzcinowego,
- 200 g yerba mate.
Wybierając susz, postaw na wersję smakową, np. CBSE Frutos del Bosque z malinami, truskawkami i wiśniami albo Yaguar Mango Tango z dodatkiem mango i trawy cytrynowej – te i inne napoje yerba mate znajdziesz w sklepie YerbaMateStore.
Jak przygotować muffinki z yerba mate? Najpierw zaparz esencję, zalewając susz wodą z cukrem. Odłóż ją do ostudzenia. Utrzyj masło z cukrem, a do powstałej masy dodaj aromat waniliowy, szklankę chłodnej esencji oraz miąższ pomarańczy. Wsyp proszek do pieczenia, mleko w proszku i mąkę. Całość starannie wymieszaj. Masę przełóż do foremek i włóż do piekarnika. Piecz w temperaturze 180° C przez około 30–35 minut.
Resztki esencji z yerby możesz wykorzystać do przyrządzenia polewy na muffinki. W tym celu utrzyj ją wraz z cukrem pudrem bardzo dokładnie, aż do uzyskania lukru o jednolitej, gładkiej konsystencji.
Wegetariańskie burgery z yerba mate
Szukasz pomysłu na obiad? Wypróbuj burgery z dodatkiem yerba mate. Do ich przyrządzenia są konieczne:
- 2 łyżki czarnej herbaty,
- 2 czubate łyżki suszu yerba mate,
- 2 małe cebule,
- 8 jaj,
- 4 szklanki wody,
- 1 łyżka soli,
- 2 szklanki suszonej soczewicy pomarańczowej,
- 2 małe marchewki,
- 12 bułek do hamburgerów,
- 2 szklanki tartej bułki,
- 2 duże ząbki czosnku,
- opcjonalnie: kilka listków wielosiłu błękitnego.
Zalej herbatę i yerbę wodą o temperaturze ok. 80° C i zostaw pod przykryciem na 5–6 minut. Odcedź napar i dodaj do niego soczewicę. Całość gotuj aż do zmięknięcia warzywa. Pozostaw na 30 minut pod przykryciem. Następnie dodaj liście wielosiłu i zmiksuj całość. Do mieszanki wrzuć startą marchew, posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj jaja i sól. Całość starannie wymieszaj i uformuj 12 kotletów. Zgrilluj je albo obsmaż z obu stron na patelni. Przysmak podawaj z ulubionymi dodatkami, np. serem, pomidorami, ogórkami kiszonymi, sałatą i sosem.
Wypróbuj też inne przepisy z wykorzystaniem yerby mate!