Cukierki, straszne przekąski i… koniecznie zaskakujące danie główne. Menu na Halloween może spędzać sen z powiek, zwłaszcza jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości. Zastanawiasz się, co przygotować? Postaw na mięsne kąski i sprawdź, jak smażyć stek. Odpowiednio przyrządzony, będzie świetnie współgrał z podsmażonymi na złoto kopytkami.
Spis treści
Jak smażyć stek? Praktyczne wskazówki dla miłośników średnio wysmażonego mięsa
1. Jak smażyć stek? Przygotowanie i smażenie wołowiny
Przygotowanie perfekcyjnie wysmażonego steku niemal zawsze stanowi wyzwanie. Niestety, samo ułożenie mięsa na rozgrzanej patelni nie wystarczy. Wołowinę należy odpowiednio przygotować, tj. wyjąć z lodówki godzinę przed smażeniem, po to, aby osiągnęła temperaturę pokojową i oprószyć granulowanym czosnkiem, następnie zaś – pokroić (nie rozbijać!) i smażyć przez około 2 minuty po każdej ze stron, najlepiej w odpowiednio doprawionej ziołami (głównie rozmarynem) mieszance rozgrzanego masła i oleju rzepakowego.
2. Jak smażyć stek? Odpoczynek mięsa
Musisz także zadbać o odpowiedni odpoczynek mięsa, zanim trafi ono na talerze zaproszonych gości. Cieńsze steki (2-3 cm) powinny zostać odstawione na około 5-6 minut bezpośrednio na ciepły talerz, grubsze należy włożyć na 5-8 minut do rozgrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza). Warto wiedzieć, że w ten sposób przygotujesz stek medium, czyli stek średnio wysmażony – uwielbiany przez zdecydowaną większość zwolenników wołowiny.
3. Jak smażyć stek? Praktyczne wskazówki
Sama wiedza, jak smażyć stek, to za mało, żeby wołowina mogła być perfekcyjnie przyrządzona. Pamiętaj o tym, żeby mięso kroić wyłącznie odpowiednio ostrym nożem (jeśli będziesz je szarpał, gotowe steki będą twarde) i solić już po wysmażeniu.
Stek z kopytkami – duet, który warto urozmaicić
Kiedy wysmażony stek będzie odpoczywał, Ty zajmij się kopytkami. Pamiętaj, że warto je ugotować nieco wcześniej – z wołowiną podasz bowiem kopytka smażone na maśle – klasycznym lub klarowanym. Jeśli zależy Ci na tym, aby ich smak był wyraźniejszy, zarumienione na złoty kolor dodatkowo posyp startym parmezanem. Koniecznie pamiętaj także o dodatkach. Ciekawą propozycję dla steku z kopytkami stanowi odpowiedni sos, np. tzatziki: https://apasm.pl/dlaczego-sos-tzatziki-cieszy-sie-tak-duza-popularnoscia/. Jego gęsta baza i warzywny posmak doskonale współgrają z charakterystycznym smakiem średnio wysmażonej wołowiny i kopytek na bazie ziemniaków. Taki dodatek urozmaici serwowane połączenie, podkreśli poszczególne smaki i zadba o jego wyjątkowy charakter.