Doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju mięs i zapiekanek, nieoceniona towarzyszka dań i przekąsek z grilla, zwieńczenie kanapek i sałatek – musztarda to królowa polskich stołów! Choć sama w sobie smakuje doskonale, polecamy wypróbowanie jej także w roli bazy do sosów. Wystarczy kilka składników, by nadać znanym potrawom zupełnie nowy, oryginalny charakter! Jak wybrać najlepszy rodzaj musztardy oraz jakie sosy warto przyrządzić na jej bazie? Odpowiedzi znajdziesz w poniższym artykule.
Najpopularniejsze musztardy – jaki rodzaj wybrać?
Musztarda musztardzie nierówna – wybór jest naprawdę ogromny! Poszczególne rodzaje różnią się między sobą zarówno konsystencją, jak i smakiem, dlatego przed zakupem warto zapoznać się z najpopularniejszymi gatunkami. Nie każdy przepada za wyczuwalnymi ziarenkami gorczycy, ktoś inny może z kolei szukać musztardy o nieco łagodniejszym wykończeniu. Jakie popularne musztardy możemy znaleźć na sklepowych półkach?
- musztarda stołowa – klasyczna jasna musztarda o kremowej konsystencji – to jedna z najpopularniejszych musztard, a delikatny smak sprawia, że chętnie sięgają po nią także dzieci;
- musztarda rosyjska – bardzo ostra musztarda o wyrazistym i intensywnym smaku, powstaje na bazie ziaren czarnej gorczycy; idealna do marynat;
- musztarda sarepska – jasna musztarda o nieco ostrym smaku, powstaje z grubo zmielonej gorczycy białej i brązowej; doskonała na grilla;
- musztarda Dijon – tradycyjna francuska musztarda o kremowej konsystencji, dość ostra i słona;
- musztarda francuska – zawiera całe ziarna białej i brązowej gorczycy oraz ocet winny; raczej łagodna w smaku;
- musztarda z dodatkami – musztarda z chili, miodem, chrzanem czy suszonymi pomidorami przypomina raczej sos na bazie musztardy, choć ma także swoich miłośników.
Musztarda domowa czy sklepowa?
Tradycyjna musztarda składa się przede wszystkim z gorczycy, octu i wody lub wina. Wystarczy połączyć ze sobą te składniki, zalać wrzątkiem, doprawić i… cieszyć się oryginalnym, choć niekoniecznie ulubionym smakiem. Taka domowa musztarda ma wiele zalet, jednak niełatwo uzyskać niepowtarzalny aromat, który znamy ze sklepowych propozycji. Warto wspomnieć przy tym, że gotowe musztardy są przygotowywane w odpowiednich warunkach oraz mają dłuższy termin przydatności do spożycia. Jeśli nie przepadasz za kuchennymi eksperymentami i wolisz znane, sprawdzone smaki, sklepowa musztarda sarepska lub stołowa będą zdecydowanie lepszym wyborem, szczególnie jeśli chcesz przygotować na ich bazie sos i zależy Ci na konkretnym połączeniu smaków.
Sos musztardowo-miodowy – prosta kompozycja, która pasuje do wszystkiego!
Sos musztardowo-miodowy to chyba najpopularniejszy z sosów na bazie musztardy. Jego przygotowanie jest banalnie proste: wystarczy połączyć dobrą musztardę (idealnie sprawdzi się tu musztarda sarepska), miód, sól i pieprz. Wymieszaj intensywnie powyższe składniki, po czym dodaj ocet lub sok z cytryny i nieco oliwy – aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. I gotowe! Taki sos doskonale podkreśla smak sałatek, idealnie komponuje się z kurczakiem lub rybami, a w gęstszym wydaniu będzie świetnym dodatkiem do zapiekanek, wrapów czy nawet kanapek.
Sos musztardowy do pieczonego mięsa – idealne podkreślenie smaku
Sos na bazie musztardy to doskonały sposób na uzupełnienie smaku pieczonego mięsa – szczególnie jeśli zdecydujesz się na ostrzejszą musztardę. Kremowa konsystencja w połączeniu z pikantnym wykończeniem sprawi, że najprostsza pieczeń czy karkówka nabiorą zupełnie nowego charakteru. Jak przyrządzić sos musztardowy do pieczonego mięsa? Podgrzej ok. pół litra bulionu i wymieszaj śmietankę 30%, musztardę, sól, pieprz i dwie łyżki mąki. Dodaj mieszankę do bulionu i delikatnie podgrzewaj aż do zgęstnienia. Sos na bazie musztardy możesz dodatkowo uzupełnić posiekaną natką pietruszki. Ostrość całej kompozycji zależy nie tylko od proporcji, ale również od tego, jaką musztardę dodasz: możesz zdecydować się na pikantną musztardę rosyjską, słono-ostrą francuską lub tradycyjną sarepską.
Marynata musztardowa – doskonała na grilla i nie tylko
Choć marynata na bazie musztardy nie jest tradycyjnym sosem, zachęcamy do jej wypróbowania: karkówka, żeberka lub skrzydełka w takim wydaniu z pewnością zasmakują wszystkim! Składniki marynaty to sok z cytryny, olej, majeranek, oregano, rozmaryn, sól, pieprz i oczywiście wybrana musztarda. Połącz wszystkie składniki, a następnie przy pomocy pędzelka posmaruj mięso cienką warstwą. Warto odłożyć je do lodówki na ok. 24 godziny, by nabrało charakterystycznego aromatu musztardy. Przed rozpoczęciem pieczenia posmaruj mięso ponownie pozostałą marynatą. Zapewniamy, że gdy raz spróbujesz tej marynaty, na stałe zagości w Twoim menu.