Drożdżówki – przepis

W każdej piekarni znajdziesz świeże drożdżówki. A co powiesz na drożdżówki zrobione w domu? Z pomocą tego przepisu przygotujesz pyszne drożdżówki z masą budyniową.

Przepis na drożdżówki

Całkowity czas przygotowania: 3 godziny
Koszt: Niski
Trudność: Łatwa

Na 20 sztuk potrzebujesz:
Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g cukru
  • 50 g drożdży
  • 3 jajka
  • 100 g roztopionego masła

Kruszonka

  • 100 g mąki
  • 60 g masła
  • 60 g cukru

Nadzienie budyniowe

  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka od jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Przed przygotowaniem ciasta, drożdże i jajka wyjmij wcześniej z lodówki.

Przygotowanie:

  • Podgrzej mleko i wkrusz drożdże do miseczki, dodaj łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Dobrze wymieszaj i odstaw na kwadrans, aby ciasto nam ładnie urosło.
  • W drugim, większym naczyniu ubij jajka z resztą cukru na puszystą masę. Następnie wymieszaj mąkę z zawartością pierwszej miski.
  • Wyrabiaj ciasto przez około 15 minut, po czym dodaj roztopione i ostudzone masło, wyrabiaj przez kilka minut, aż składniki dokładnie się połączą. Tak przygotowane ciasto przykryj folią i zostaw na 1,5 godziny, aby wyrosło.
  • W międzyczasie przygotuj nadzienie budyniowe. Odlej pół kubka mleka, dodaj mąkę ziemniaczaną, żółtka i dokładnie wymieszaj. Resztą mleka zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym.
  • Następnie wlewamy mieszankę z jajek i mąki do ugotowanego mleka i mieszamy, aż zgęstnieje. Po przygotowaniu należy zostawić do ostygnięcia.
  • Oprósz stolnicę mąką i wyłóż na nią ciasto. Przez chwilę wygniataj ciasto, a potem rozwałkuj na placek. Powinien mieć on grubość ok.1,5 cm.
  • Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
  • Weź szklankę i wykrój 20 kółek. Denkiem od szklanki zrób wgłębienia na środku kółek. Następnie na środek wyłóż budyń. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Kruszonka

  • Wsyp mąkę do miski, dodaj pokrojone masło oraz cukier puder. Rozetrzyj palcami mąkę z masłem i posyp kruszonką wierzch drożdżówek.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wystarczy piec ok. 20 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu możemy polać drożdżówki lukrem.

Wskazówki

Najlepsze są ciepłe drożdżówki, jednak możemy je również schować do lodówki i delikatnie podgrzać przed podaniem. Zamiast budyniu, do drożdżówek idealnie pasują różne konfitury z jabłkami, śliwkami, wyśmienite będą także drożdżówki z makiem i serem. Jeśli masz ochotę na drożdżówki z budyniem, a nie masz mąki ziemniaczanek, możesz przygotować budyń z torebki, tylko należy pamiętać, by użyć mniej mleka, niż jest to sugerowane na opakowaniu.

Dodaj komentarz