W każdej piekarni znajdziesz świeże drożdżówki. A co powiesz na drożdżówki zrobione w domu? Z pomocą tego przepisu przygotujesz pyszne drożdżówki z masą budyniową.
Spis treści
Przepis na drożdżówki
Całkowity czas przygotowania: 3 godziny
Koszt: Niski
Trudność: Łatwa
Na 20 sztuk potrzebujesz:
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g cukru
- 50 g drożdży
- 3 jajka
- 100 g roztopionego masła
Kruszonka
- 100 g mąki
- 60 g masła
- 60 g cukru
Nadzienie budyniowe
- 500 ml mleka
- 2 żółtka od jajek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- Szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Przed przygotowaniem ciasta, drożdże i jajka wyjmij wcześniej z lodówki.
Przygotowanie:
- Podgrzej mleko i wkrusz drożdże do miseczki, dodaj łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Dobrze wymieszaj i odstaw na kwadrans, aby ciasto nam ładnie urosło.
- W drugim, większym naczyniu ubij jajka z resztą cukru na puszystą masę. Następnie wymieszaj mąkę z zawartością pierwszej miski.
- Wyrabiaj ciasto przez około 15 minut, po czym dodaj roztopione i ostudzone masło, wyrabiaj przez kilka minut, aż składniki dokładnie się połączą. Tak przygotowane ciasto przykryj folią i zostaw na 1,5 godziny, aby wyrosło.
- W międzyczasie przygotuj nadzienie budyniowe. Odlej pół kubka mleka, dodaj mąkę ziemniaczaną, żółtka i dokładnie wymieszaj. Resztą mleka zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym.
- Następnie wlewamy mieszankę z jajek i mąki do ugotowanego mleka i mieszamy, aż zgęstnieje. Po przygotowaniu należy zostawić do ostygnięcia.
- Oprósz stolnicę mąką i wyłóż na nią ciasto. Przez chwilę wygniataj ciasto, a potem rozwałkuj na placek. Powinien mieć on grubość ok.1,5 cm.
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
- Weź szklankę i wykrój 20 kółek. Denkiem od szklanki zrób wgłębienia na środku kółek. Następnie na środek wyłóż budyń. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Kruszonka
- Wsyp mąkę do miski, dodaj pokrojone masło oraz cukier puder. Rozetrzyj palcami mąkę z masłem i posyp kruszonką wierzch drożdżówek.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wystarczy piec ok. 20 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu możemy polać drożdżówki lukrem.
Wskazówki
Najlepsze są ciepłe drożdżówki, jednak możemy je również schować do lodówki i delikatnie podgrzać przed podaniem. Zamiast budyniu, do drożdżówek idealnie pasują różne konfitury z jabłkami, śliwkami, wyśmienite będą także drożdżówki z makiem i serem. Jeśli masz ochotę na drożdżówki z budyniem, a nie masz mąki ziemniaczanek, możesz przygotować budyń z torebki, tylko należy pamiętać, by użyć mniej mleka, niż jest to sugerowane na opakowaniu.