Hummus – przepis

W czasach, gdy coraz więcej ludzi żyje świadomie, w taki też sposób odżywia się i dba o swoje zdrowie, wiele osób decyduje się na zmniejszenie ilości spożywanego mięsa lub też całkowicie przechodzi na weganizm lub wegetarianizm. Co jest istotne w takiej diecie? To, by wciąż dostarczać swojemu organizmowi odpowiedniej ilości białka, które jako budulec kości jest naprawdę ważny. Gdzie można je znaleźć? Między innymi w roślinach strączkowych, w tym na przykład w ciecierzycy – roślinie, z której jest się w stanie przygotować niesamowicie smaczną i zdrową pastę, jaką jest hummus.

Hummus – smak Orientu

Co takiego kryje się pod tą dość egzotycznie brzmiącą nazwą? Z języka arabskiego „hummus” to dosłownie „ciecierzyca” – z tej rośliny ta pasta powstaje. Za kraje pochodzenia uznaje się Egipt i starożytny Lewiatan, obecnie spotyka na Bliskim Wschodzie – w Libanie, Izraelu – krajach Afryki Północnej czy też Armenii. Wraz ze zmianą nawyków żywieniowych i wzrostem świadomości społecznej hummus stał się częścią diety także mieszkańców Europy czy Ameryki Północnej.

Dlaczego ta niepozorna pasta cieszy się takim uznaniem? Białko, które dostarcza, jest równie dobrze przyswajane przez organizm jak to pochodzenia zwierzęcego, pozwala więc osobom w diecie bezmięsnej nie popaść w deficyt, który mógłby odbić się na zdrowiu.
Ciecierzyca, z której hummus jest tworzony, poza byciem znakomitym źródłem białka dostarcza także wiele cennych składników, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

Dostępne w sklepach hummusy są w wersji klasycznej, można znaleźć także ich bogatsze wersje, na przykład pomidorowe czy paprykowe, które są odpowiednio wzbogacone przez zmiksowanie w paście warzyw.

Prosty sposób na białko

Jak przygotować własną, domową wersję hummusu? Nie ma w tym nic nadzwyczaj trudnego, a bardzo szybko można cieszyć się pyszną pastą, która sprawdzi się jako smarowidło na świeżym chlebie czy też okrągłym waflu ryżowym. Hummus można podawać również jako dip do świeżych warzyw jak marchew czy seler naciowy, których słupki można w nim moczyć. Taka przekąska czy to po treningu, czy też do oglądania filmu stanowi lepszy wybór niż kupny batonik lub paczka czipsów, warto więc włączyć hummus do swojego jadłospisu.

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (ok. 400 g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 5 łyżek pasty sezamowej tahini (kupnej lub domowej)
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski)
  • 1 łyżka oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Odsączoną ciecierzycę umieścić w pojemniku melaksera, rozdrabniacza lub blendera. Dodać kilka łyżek z zalewy z puszki i zacząć miksować.
Po kolei dodawać kolejne ze składników: sok z cytryny, obrany ząbek czosnku, tahini, łyżeczkę kuminu, łyżkę tłuszczu.
Wciąż miksując, dodawać więcej zalewy, aż całość będzie miała konsystencję pasty.
Gotowy hummus przełożyć do pojemnika. Można posypać ziarnami sezamu, mieloną ostrą papryką czy natką pietruszki.