Focaccia z czosnkiem i rozmarynem

Niektórzy ludzie nie wyobrażają sobie swojego dnia bez choćby jednej kromki czy małego gryza jakiegokolwiek pieczywa. Nieważne, czy to bułka, chleb czy drożdżówka – stanowią część diety, z której nie chce się rezygnować. Czy jednak stale trzeba jeść to samo pieczywo? Niekoniecznie! I nie chodzi tylko o możliwość zamienienia pieczywa pszennego na żytnie czy razowe, ale skosztowanie tego, które króluje w innym kraju, jak na przykład włoską focaccię, która może przypaść do gustu.

Włochy odrobinę bliżej

Focaccia to potrawa kuchni włoskiej, która kojarzy się zapewne z pizzą, jednak nią nie jest. Nie oznacza to, że nie jest równie dobra. Podawana w każdej części Włoch odrobinę inaczej nie jest jedynie składnikiem śniadań, towarzyszy również obiadom – jest przystawką przed daniem głównym.

Podstawą focacci są drożdże, można ją tworzyć z różnymi dodatkami, jak na przykład z pomidorami czy różnymi ziołami. Ta z rozmarynem i czosnkiem będzie aromatyczna i przyjemnie chrupiąca.

By przygotować focaccię w domu, nie potrzeba wielu składników – najczęściej bowiem i tak znajdują się w lodówce czy też w spiżarni, jeśli zaś nie, to są łatwo dostępne – za to można dość szybko cieszyć się śródziemnomorskim smakiem.

Taka focaccia z rozmarynem i czosnkiem sprawdzi się nie tylko jako pieczywo na rodzinną kolację, ale też zachwyci podczas grilla czy większego przyjęcia w gronie przyjaciół.

Składniki:

  • 14 g drożdży instant
  • 225 ml letniej wody
  • szczypta cukru
  • 450 g mąki chlebowej typu 550
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa z oliwek
  • 2-3 drobno pokrojone ząbki czosnku
  • sól morska gruboziarnista
  • suszony rozmaryn – około 1 łyżeczki (może być więcej)

Wykonanie

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier i dokładnie wymieszać, tak by drożdże całkowicie się rozpuściły. Następnie dodać cztery łyżki mąki, wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Do dużej miski wsypać resztę mąki. Zrobić wgłębienie na środku, wlać zaczyn. Dodać jedną łyżeczkę soli i 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, uformować z niego kulę. Ułożyć w misce, ponownie przykryć i jeszcze raz pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około jedną godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do 240 stopni Celsjusza.
Po godzinie ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na grubość około dwóch centymetrów, przełożyć na formę. Ponakłuwać je widelcem, polać obficie oliwą z oliwek, posypać solą morską, pokrojonym czosnkiem i suszonym rozmarynem. Piec około 20 minut.

Focaccię można spożywać na przykład z domowej roboty sosem ziołowym lub maczać w oliwie z oliwek.