Świeże warzywa z domowym sosem jogurtowym mogą stanowić wspaniały dodatek do dań głównych. Doskonale nadają się też jako uzupełnienie do potraw grillowanych lub mogą stanowić lekką kolację. Takie warzywa w sosie przygotujesz błyskawicznie, a ich uniwersalny smak, dosyć wyrazisty, świetnie komponuje się również z chrupiącą czosnkową bagietką lub chlebem. Sprawdź, jak przygotować ogórek, pomidorki cherry i papryki chilli z sosem jogurtowym, krok po kroku i jak możesz urozmaicić tą potrawę!
Składniki, których potrzebujesz:
- 8 lub 10 pomidorków koktajlowych, możesz kupić odmianę ,,Heartbreaker”, która pięknie wygląda na talerzu, ponieważ przepołowiona przypomina małe serduszka
- 1 papryczka chilli
- 4 lub 5 ogórków gruntowych, albo dwa ogórki szklarniowe
- 1 łyżka majonezu
- 1 gęsty jogurt typu greckiego lub jogurt naturalny
- przyprawy do smaku: sól i pieprz
- natka pietruszki, ale nie jest ona konieczna, możesz użyć też jakiejkolwiek dowolnej mieszanki gotowych ziół, które są przeznaczone do sałatek.
Sposób przygotowania – ogórek, pomidorki cherry, papryki chilli z sosem jogurtowym:
- Umyj pomidorki cherry i przekrój je na połówki. Wrzuć do dużej miski.
- Ogórki szklarniowe lub gruntowe umyj i obierz. Pokrój je na dosyć grube plastry, a następnie każdy plaster przekrój na pół. Ogórki wrzuć do miski z pomidorkami cherry.
- Papryczkę chilli umyj i osusz. Ostrym nożem drobniutko posiekaj i umieść w oddzielnej miseczce.
- Zalej posiekaną papryczkę chilli jogurtem naturalnym lub jogurtem typu greckiego. Dodaj sól i pieprz i starannie wymieszaj całość. Dodaj następnie łyżkę majonezu. Proporcje te możesz zmniejszyć, jeśli na przykład dbasz o linię.
- Wlewaj przygotowany w powyższy sposób sos. Rób to ostrożnie, ponieważ jeśli okaże się, że sosu jest za dużo, warzywa będą ,,pływać” w sosie, co zepsuje cały smak.
- Całość posyp odrobiną natki pietruszki. Możesz podawać warzywa z sosem jogurtowym także z kiełkami, które szczególnie wiosną są dostępne w każdym niemal sklepie. Kiełki są także piękną, jadalną dekoracją i świetnie się nadają do podania na świąteczny, wielkanocny stół.
Do tak przygotowanej potrawy przyszykuj świeży chleb czosnkowy lub chrupiące czosnkowe bagietki z masłem. Aby uzyskać czosnkowy smak, weź kilka ząbków czosnku i pokrój pieczywo na kromki. Na suchej patelni lub w piekarniku nagrzanym do 150 stopni wysusz chleb lub bagietkę. Następnie wyjmij z piekarnika lub zdejmij z patelni i przekrojonym ząbkiem czosnku posmaruj każdą kromkę. Na ciepłe bagietki nakładaj masło, które pod wpływem temperatury się szybko rozpuści. Posyp ulubionymi ziołami lub przyprawami. Podawaj razem z warzywami i papryczką chilli w jogurtowym sosie. Do warzyw równie dobrze możesz dodać grillowanego kurczaka. Aby potrawa była jeszcze pyszniejsza, zamarynuj mięso nieco wcześniej, a zobaczysz, że Twoje danie nie ma sobie równych. Smacznego!