Chłodnik staropolski z botwinki.

Przepis na przepyszny i orzeźwiający chłodnik staropolski z botwinki

Idealne danie na upalne dni, kiedy mamy ochotę na coś lekkiego i niewymagającego stania przy gorącej kuchence. Wyjątkowo sycący, przyjemnie chrupiący i lekko pikantny chłodnik z delikatną maślanką o głębokim posmaku zupy, dzięki wykorzystaniu bulionu drobiowego. Jego przygotowanie jest proste, większość składników pozyskałam z przydomowego ogródka, są na tyle popularne, że z łatwością kupisz je na pobliskim ryneczku, czy w sklepie spożywczym i co najważniejsze, są to produkty bardzo przystępne cenowo. Przygotowanie dania natomiast nie zajmuje wiele czasu, o ile masz przygotowany bulion. Ja zawsze mam w zamrażalniku zamrożoną awaryjną porcję bulionu. Polecam to i Tobie. To znacznie przyspiesza gotowanie i zapobiega nadmiernemu marnowaniu żywności.

Składniki na chłodnik staropolski z botwinki

  • 2 pęczki młodej, świeżej botwinki
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • 3 świeże ogórki gruntowe
  • 5 świeżych rzodkiewek
  • 500 ml maślanki
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • garść liści szczawiu
  • sól i pieprz do smaku
  • dwa jajka na twardo

Przygotowanie

Pół litra bulionu drobiowego wlej do małego garnka i wstaw na średni ogień.
Pęczki botwinki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i oddziel łodyżki z liśćmi od buraczków. Buraczki w razie potrzeby obierz i pokrój w mniejsze kawałki, a następnie wrzuć je do bulionu i gotuj przez dziesięć minut, a następnie dodaj posiekany szczaw i łodyżki z liśćmi botwinki. Przykryj wywar pokrywką i wyłącz kuchenkę. Po pięciu minutach odkryj garnek i zacznij studzić zupę.
Przygotuj średnią miskę. Szczypiorek i koperek dokładnie opłucz, drobno posiekaj i wrzuć do miski. Ogórki i rzodkiewki dokładnie umyj, odetnij końcówki, drobno posiekaj i dodaj do miski. Dodaj łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj.
Do ostudzonej zupy dodaj warzywa z miski, wlej jogurt i maślankę, wymieszaj wszystko razem, a także dopraw solą i pieprzem do smaku. Wstaw chłodnik do lodówki na kilka godzin.
Gotowy chłodnik przelej do głębokich talerzy i udekoruj ćwiartkami jajka, kolorową rzodkiewką, szczypiorkiem, kleksem ze śmietany i kilkoma kroplami soku z cytryny.

Chłodnik jest bogatym źródłem błonnika, a dzięki wykorzystaniu maślanki jest również pełen białka, fosforu, magnezu i wapnia. Dzięki temu, że jest przyrządzona na bazie świeżych, surowych warzyw i występują one w nieprzetworzonej formie, nasz organizm ma możliwość przyswojenia wszystkich składników mineralnych i witamin.

Dodaj komentarz