Spis treści
Niezwykle aromatyczne Ciasto czekoladowe na bazie Guinnessa
Ciemne i bardzo czekoladowe ciasto o bardzo mięsistej, a zarazem bardzo delikatnej strukturze. Rozpływające się w ustach i pełne niezwykłego, subtelnego posmaku piwa Guiness. Zaskakująco lekkie, a zarazem sycące ciasto, które zaskoczy i zachwyci podniebienia wszystkich domowników. Mocny, aromatyczny smak ciasta przełamany jest lekkim, puszystym kremem z serka mascarpone i udekorowane słodką, mleczną czekoladą, a także orzeźwiającą maliną i miętą. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.
Składniki:
- 275 g mąki
- 250 g masła
- 350 g cukru
- 2 jajka
- 75 g kakao
- 250 ml piwa Guinness
- 140 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa:
- 200 g serka mascarpone
- 50 ml śmietanki 30%
- 50 g cukru pudru
- pół tabliczki mlecznej czekolady
- kilka listków mięty
- świeże maliny
Przepis na ciasto czekoladowe na bazie Guinnessa
Do rondelka wlej szklankę piwa, dodaj porcję masła i podgrzej na małym ogniu. Mieszaj za pomocą trzepaczki, aż masło całkowicie się rozpuści i ściągnij rondelek z kuchni. Dodaj cukier, przesiane kakao i dokładnie wszystko wymieszaj.
Do szklanej miski wbij dwa jajka i wsyp cukier waniliowy, ubijaj trzepaczką przez chwilę, aż składniki wstępnie się połączą, a następnie dodaj śmietanę i ubijaj aż masa stanie się lekko napowietrzona. Wlej masę do ostudzonego piwa, wsyp przesianą mąkę z sodą i wymieszaj wszystko krótko, ale dokładnie.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza w trybie góra- dół. Wstaw serek mascarpone i śmietankę do zamrażalnika.
Przygotuj tortownicę o średnicy 26 centymetrów i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wylej ciasto do formy i wyrównaj jego powierzchnię. Wstaw tortownicę do piekarnika i piecz przez około 45 minut. Drewnianym patyczkiem do szaszłyków sprawdź, czy ciasto w środku się upiekło. Patyczek po wbiciu w środek ciasta i wyciągnięciu powinien pozostać suchy. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i połóż na kratce do ostygnięcia.
Serek mascarpone i śmietankę wyjmij z zamrażalnika i wlej do szklanej miski, zacznij ubijać mikserem, a po chwili dodaj porcję cukru pudru i na najwyższych obrotach ubij wszystko na sztywną, lekko błyszczącą masę. Wyłóż krem na ostudzone ciasto i za pomocą szpatuły równomiernie rozprowadź. Ciasto z kremem obficie posyp startą na tarce o drobnych oczkach mleczną czekoladą. Na wierzchu ciasta ułóż świeże maliny i udekoruj listkami świeżej mięty. Ciasto przechowuj w lodówce.