Treściwa i sycącą perska zupa cebulowa to wyśmienite danie na chłodniejsze dni. Przepis na tą oryginalna zupę nie jest skomplikowany, a składniki kosztują niewiele. Zaskocz swoich gości i najbliższych wspaniałym daniem i sprawdź, jak zrobić perską zupę cebulową, krok po kroku!
Spis treści
Składniki potrzebne na cebulową zupę rodem z Persji:
- około 700 ml bulionu z kurczaka lub bulionu warzywnego
- 5, 6 dużych, soczystych cebul
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki mielonego kminu
- pół łyżeczki nasion kozieradki
- 2 gałązki świeżej mięty lub pół łyżeczki mięty suszonej
- wyciśnięty sok z jednej cytryny
- mały kawałek kory cynamonu
- grubo posiekana natka pietruszki
- 2,3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru pudru
- przyprawy do smaku: sól i pieprz
- 2 lub 3 łyżki oliwy
Sposób przygotowania – perska zupa cebulowa:
- Obierz cebulę, przekrój na pół, a następnie pokrój ją w grube plastry.
- Do garnka wlej ilość oliwy wskazaną w przepisie i postaw na mały ogień. Do garnka wrzuć cebulę i duś przez 10-15 minut, nie zapomnij o mieszaniu, inaczej cebula się przypali.
- Do garnuszka wsyp odrobinę soli i pieprzu do smaku.
- Dodaj do garnka z cebulą wszystkie zioła: kmin, kozieradkę, miętę. Dosyp także kurkumy. Korę cynamonu i natkę pietruszki zostaw na później.
- Zwiększ ogień i mieszając od czasu do czasu, smaż przez około 5 minut, ale nie dłużej.
- Zmniejsz ogień i powoli wlewamy do garnka uprzednio przygotowany bulion z kurczaka lub bulion warzywny.
- Dodaj do garnuszka korę cynamonu i poczekaj, aż bulion zagotuje się.
- W międzyczasie, kiedy bulion się gotuje, wymieszaj wyciśnięty sok z cytryny z cukrem pudrem. Składniki muszą się dobrze połączyć, konsystencja mikstury powinna być gładka i aksamitna.
- Wlej do garnka z bulionem sok z cytryny wymieszany z cukrem pudrem. Zamieszaj starannie zawartość. Gotuj pod przykryciem jeszcze chwilę, a następnie zdejmij zupę z palnika.
- Wyjmij z zupy korę cynamonu i gałązki mięty, jeśli użyłeś świeżych ziół.
- Przy pomocy blendera zmiksuj zupę na gładki krem. Perska zupa cebulowa może być podawana także bez miksowania. Wszystko zależy od tego, jakie mamy preferencje i upodobania, co do konsystencji zupy.
- Rozgrzewającą zupę cebulową posyp posiekaną natką pietruszki.
Zupę perską możesz także serwować z kleksem kwaśnej śmietany lub odrobiną naturalnego jogurtu. Podawaj ją na gorąco, jako danie wstępne przed głównym posiłkiem. Możesz ją także podawać na wczesną kolację. Świetnie smakuje z grzankami z chleba tostowego może być doskonałą, świąteczną potrawą, jako alternatywa dla tradycyjnego żurku z białą kiełbasą. Smacznego!