Perska zupa cebulowa

Treściwa i sycącą perska zupa cebulowa to wyśmienite danie na chłodniejsze dni. Przepis na tą oryginalna zupę nie jest skomplikowany, a składniki kosztują niewiele. Zaskocz swoich gości i najbliższych wspaniałym daniem i sprawdź, jak zrobić perską zupę cebulową, krok po kroku!

Składniki potrzebne na cebulową zupę rodem z Persji:

  • około 700 ml bulionu z kurczaka lub bulionu warzywnego
  • 5, 6 dużych, soczystych cebul
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki mielonego kminu
  • pół łyżeczki nasion kozieradki
  • 2 gałązki świeżej mięty lub pół łyżeczki mięty suszonej
  • wyciśnięty sok z jednej cytryny
  • mały kawałek kory cynamonu
  • grubo posiekana natka pietruszki
  • 2,3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • przyprawy do smaku: sól i pieprz
  • 2 lub 3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania – perska zupa cebulowa:

  1. Obierz cebulę, przekrój na pół, a następnie pokrój ją w grube plastry.
  2. Do garnka wlej ilość oliwy wskazaną w przepisie i postaw na mały ogień. Do garnka wrzuć cebulę i duś przez 10-15 minut, nie zapomnij o mieszaniu, inaczej cebula się przypali.
  3. Do garnuszka wsyp odrobinę soli i pieprzu do smaku.
  4. Dodaj do garnka z cebulą wszystkie zioła: kmin, kozieradkę, miętę. Dosyp także kurkumy. Korę cynamonu i natkę pietruszki zostaw na później.
  5. Zwiększ ogień i mieszając od czasu do czasu, smaż przez około 5 minut, ale nie dłużej.
  6. Zmniejsz ogień i powoli wlewamy do garnka uprzednio przygotowany bulion z kurczaka lub bulion warzywny.
  7. Dodaj do garnuszka korę cynamonu i poczekaj, aż bulion zagotuje się.
  8. W międzyczasie, kiedy bulion się gotuje, wymieszaj wyciśnięty sok z cytryny z cukrem pudrem. Składniki muszą się dobrze połączyć, konsystencja mikstury powinna być gładka i aksamitna.
  9. Wlej do garnka z bulionem sok z cytryny wymieszany z cukrem pudrem. Zamieszaj starannie zawartość. Gotuj pod przykryciem jeszcze chwilę, a następnie zdejmij zupę z palnika.
  10. Wyjmij z zupy korę cynamonu i gałązki mięty, jeśli użyłeś świeżych ziół.
  11. Przy pomocy blendera zmiksuj zupę na gładki krem. Perska zupa cebulowa może być podawana także bez miksowania. Wszystko zależy od tego, jakie mamy preferencje i upodobania, co do konsystencji zupy.
  12. Rozgrzewającą zupę cebulową posyp posiekaną natką pietruszki.

Zupę perską możesz także serwować z kleksem kwaśnej śmietany lub odrobiną naturalnego jogurtu. Podawaj ją na gorąco, jako danie wstępne przed głównym posiłkiem. Możesz ją także podawać na wczesną kolację. Świetnie smakuje z grzankami z chleba tostowego może być doskonałą, świąteczną potrawą, jako alternatywa dla tradycyjnego żurku z białą kiełbasą. Smacznego!

Dodaj komentarz