Pieczarki faszerowane kozim serem z orzechami to prosta i wyśmienita przekąska, która smakuje równie doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Danie to będzie oryginalnym urozmaiceniem każdego przyjęcia – smakuje każdemu i szybko znika z talerzy! Sprawdź, jak przygotować pieczarki z kozim serem i orzechami włoskimi krok po kroku.
Spis treści
Składniki potrzebne na faszerowane pieczarki:
- 8 lub 9 dużych, dorodnych pieczarek
- 1 cebula średniej wielkości
- około 60 g żółtego sera
- 60 g koziego serka
- 1 łyżka prawdziwego masła
- spora garść orzechów włoskich
- przyprawy i zioła: pół łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich, pół łyżeczki majeranku oraz pół łyżeczki bazylii, do tego odrobiną soli i pieprzu do smaku
- oliwa do skropienia pieczarek
Sposób przygotowania – pieczarki z kozim serem i orzechami włoskimi krok po kroku:
- Starannie oczyść pieczarki i umyj je w zimnej wodzie. Możesz umyć je zarówno pod bieżącą wodą, jak i zrobić to przy pomocy sitka. Pamiętaj jednak, aby nie nasiąknęły one zbyt mocno wodą. Osusz je na papierowym ręczniku, tak aby były całkowicie suche. Następnie oderwij nóżki pieczarek i drobno posiekaj.
- Pokrój drobno cebulę i wrzuć na rozgrzaną patelnię z masłem. Gdy cebulka się zeszkli, wrzuć także posiekane nóżki pieczarek. Smaż kilka minut i odstaw do ostygnięcia.
- Widelcem rozgnieć kozi serek i statku kawałek żółtego sera na tarce na grubych oczkach.
- Połącz ostygnięte pieczarki przeznaczone z cebulką z serem kozim i żółtym. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Drobno posiekaj orzechy włoskie i także wymieszaj z farszem. Pamiętaj, aby bardzo mocno rozdrobnić orzechy, inaczej będą wypadały z faszerowanych pieczarek.
- Wypełnij kapelusze pieczarek farszem o skrop je oliwą, może to być oliwa z oliwek.
- Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli nie masz blachy możesz układać faszerowane pieczarki w naczyniu żaroodpornym, uprzednio wysmarowanym oliwą z oliwek lub zwykłym olejem słonecznikowym bądź rzepakowym.
- Blachę lub naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury około 200 stopni Celsjusza.
- Włącz termoobieg i piecz pieczarki przez około 25-30 minut, ale nie więcej. Kiedy przedłużysz czas pieczenie będą one suche i niesmaczne.
- Wyjmij naczynie lub blachę z piekarnika i wystudź pieczarki. Jeśli chcesz możesz je podawać także na ciepło, ale smakują one wyśmienicie, także, jako przekąska na zimno.
Do faszerowanych pieczarek serkiem kozim i orzechami możesz podawać lekkie sosy jogurtowe o delikatnie kwaskowatym smaku. Do tej przekąski świetnie pasuje także białe wino musujące, lub białe wino półwytrawne.
Smacznego!