Pieczarki z kozim serem i orzechami

Pieczarki faszerowane kozim serem z orzechami to prosta i wyśmienita przekąska, która smakuje równie doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Danie to będzie oryginalnym urozmaiceniem każdego przyjęcia – smakuje każdemu i szybko znika z talerzy! Sprawdź, jak przygotować pieczarki z kozim serem i orzechami włoskimi krok po kroku.

Składniki potrzebne na faszerowane pieczarki:

  • 8 lub 9 dużych, dorodnych pieczarek
  • 1 cebula średniej wielkości
  • około 60 g żółtego sera
  • 60 g koziego serka
  • 1 łyżka prawdziwego masła
  • spora garść orzechów włoskich
  • przyprawy i zioła: pół łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich, pół łyżeczki majeranku oraz pół łyżeczki bazylii, do tego odrobiną soli i pieprzu do smaku
  • oliwa do skropienia pieczarek

Sposób przygotowania – pieczarki z kozim serem i orzechami włoskimi krok po kroku:

  1. Starannie oczyść pieczarki i umyj je w zimnej wodzie. Możesz umyć je zarówno pod bieżącą wodą, jak i zrobić to przy pomocy sitka. Pamiętaj jednak, aby nie nasiąknęły one zbyt mocno wodą. Osusz je na papierowym ręczniku, tak aby były całkowicie suche. Następnie oderwij nóżki pieczarek i drobno posiekaj.
  2. Pokrój drobno cebulę i wrzuć na rozgrzaną patelnię z masłem. Gdy cebulka się zeszkli, wrzuć także posiekane nóżki pieczarek. Smaż kilka minut i odstaw do ostygnięcia.
  3. Widelcem rozgnieć kozi serek i statku kawałek żółtego sera na tarce na grubych oczkach.
  4. Połącz ostygnięte pieczarki przeznaczone z cebulką z serem kozim i żółtym. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  5. Drobno posiekaj orzechy włoskie i także wymieszaj z farszem. Pamiętaj, aby bardzo mocno rozdrobnić orzechy, inaczej będą wypadały z faszerowanych pieczarek.
  6. Wypełnij kapelusze pieczarek farszem o skrop je oliwą, może to być oliwa z oliwek.
  7. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli nie masz blachy możesz układać faszerowane pieczarki w naczyniu żaroodpornym, uprzednio wysmarowanym oliwą z oliwek lub zwykłym olejem słonecznikowym bądź rzepakowym.
  8. Blachę lub naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury około 200 stopni Celsjusza.
  9. Włącz termoobieg i piecz pieczarki przez około 25-30 minut, ale nie więcej. Kiedy przedłużysz czas pieczenie będą one suche i niesmaczne.
  10. Wyjmij naczynie lub blachę z piekarnika i wystudź pieczarki. Jeśli chcesz możesz je podawać także na ciepło, ale smakują one wyśmienicie, także, jako przekąska na zimno.

Do faszerowanych pieczarek serkiem kozim i orzechami możesz podawać lekkie sosy jogurtowe o delikatnie kwaskowatym smaku. Do tej przekąski świetnie pasuje także białe wino musujące, lub białe wino półwytrawne.

Smacznego!

Dodaj komentarz