Grillowana makrela zagości wśród twoich słynnych przepisów kulinarnych. Wystarczy, że spróbujesz raz i będziesz ją przygotowywała częściej, niż tego oczekujesz. Ona podbije kubki smakowe całej twojej rodziny, a jest prosta w przygotowaniu, nie wymaga specjalnych składników i przyborów kulinarnych.
Spis treści
Grillowane potrawy w sam raz na wiosenną porę roku.
Zima już zabiera swoje zabawki, nadchodzi wiosna, wraz z nią ciepłe dni. Czas na grill już pomału zbliża się, wypróbuj nowe kulinarne pomysły. Grillowaną makrelę przygotujesz raz, dwa, przegryziesz jej smak rozmarynem i innymi przyprawami. Dla lepszego smaku i aromatu rybę przygotujesz wieczorem. Przez noc nasiąknie przyprawami, da to niepowtarzalny wyraz potrawie.
Przygotowanie potrawy z grilla:
Makrela, rozmaryn, sól, pieprz, świeży czosnek, olej rzepakowy i cytryna.
Patelnia do potraw grillowanych, przybory do obracania, rękawice kuchenne.
Cytryna zazwyczaj pojawia się w kulinarnych potrawach z ryb, ma ona duży wpływ na jakość efektów końcowych potrawy.
Naszpikowana makrela nasiąknie danymi składnikami, po nocy może ją śmiało zarzucić na grillowaną patelnię.
Grillowana makrela podawana z grillowanymi ziemniakami lub bagietkami.
Makrelę z grilla nie skonsumujesz bez bagietki, czy ziemniaków. Dlatego warto przygotować np. zapiekane ziemniaki w piekarniku. Przed ich zapiekaniem przyprawisz je w papryce, czosnku, soli, pieprzu i oliwie z oliwek. Rozgrzejesz piekarnik do 180 stopni i potrzymasz w nim ziemniaczki do 45 minut. Zobaczysz, jak świetnie będą pasowały do makreli. One są doskonałym pomysłem, twoja rodzina je polubi, a ty będziesz miał satysfakcję z twoich pomysłów kulinarnych.
Innym dodatkiem będzie np. bagietka grillowana, która w ciepłym, grillowym wydaniu elastycznie dopasuje się do smaku makreli.
Trzecim dodatkiem stanie się sałatka. Sałatkę przygotujesz z białej kapusty lub kiszonej. Świetna kompozycja zbilansowanego dania, które odegra główną rolę w porze obiadowej. Jeśli nie masz ochoty, to możesz zastąpić sałatkę pomidorkiem lub ogórkiem, który uzupełni danie w witaminy.
Taka odmiana przy daniach mięsnych to skok w podbój kubków smakowych. Coś nowego, coś odmiennego, nietypowego, co zagości jako królewskie danie na twoim stole.
Na zakończenie wypada stwierdzić, że grillowana makrela to świetny pomysł, odmienność w menu, nowy przepis, który jest nietrudny w przygotowaniu.
Jeżeli lubisz ryby, wypróbuj także przepis na pyszną pastę z wędzonej makreli.