Kotlety ze schabu pieczone na liściu szałwii

Kotlety ze schabu w oryginalnej odsłonie z dojrzewającą, wędzoną szynką na liściu szałwii to wyśmienite danie, które smakuje dosłownie każdemu! Podane z młodymi ziemniaczkami i surówką z marchewki są wspaniałym pomysłem na niedzielny lub świąteczny obiad. Dowiedz się, jak zrobić kotlety ze schabu pieczone na liściu szałwii krok po kroku!

Składniki:

  • 4 lub 5 kotletów ze schabu, w zależności od tego na ile osób chcesz przyszykować to danie, pamiętaj, że zwiększając ilość mięsa w przepisie musisz równocześnie zwiększyć proporcje pozostałych składników
  • 4 suszone morele
  • 4, 5 plastrów dojrzewającej szynki, każdy plaster szynki musi odpowiadać liczbie kotletów ze schabu, jeśli robisz większą ilość, musisz przygotować także więcej szynki
  • świeże liście szałwii
  • 50 g najlepszej jakości masła
  • 3 łyżki stołowe mąki
  • jeden ząbek czosnku
  • około 5 łyżek oleju lub tłuszcz wieprzowy
  • przyprawy do smaku: sól i pieprz

Sposób przygotowania – kotlety ze schabu pieczone na liściu szałwii:

  1. Mięso umyj i oczyść z błon, jeśli to konieczne. Przypraw solą i pieprzem według własnego uznania. Każdy plaster powinien być na tyle gruby, aby można było zrobić w nim niewielkie nacięcie, czyli kieszeń.
  2. Posiekaj drobno morele, czosnek oraz szynkę. Weź kilka listków szałwii, ale nie wszystkie i również porwij na drobniejsze kawałki. Składniki umieść w misce i dodaj posiekane masło. Całość starannie połącz przy pomocy blendera – blenduj do czasu, aż produkty będą stanowiły gładką, aksamitną masę. Pastę możesz również dosolić i dodać do niej pieprzu, ale nie jest to konieczne, ponieważ czosnek daje nie tylko wspaniały aromat, ale i sprawia, że danie ma wyrazisty smak.
  3. Pamiętając o ewentualnym zwiększeniu proporcji, powkładaj powstałą z blendowania pastę do kieszeni kotletów ze schabu. Zepnij nacięcia wykałaczkami.
  4. Przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  5. Kotlety posmaruj delikatnie tłuszczem lub olejem roślinnym, tak aby były całkowicie pokryte tłuszczem. Obsyp je starannie mąką, ale nie za wiele.
  6. Weź pozostałe liście szałwii i dociskając je raz z jednej, raz z drugiej strony przyklejaj do mięsa. Kotlety z przyklejonymi liśćmi szałwii odkładaj na duży talerz.
  7. Na patelni rozgrzej olej lub tłuszcz i obsmażaj krótko kotlety ze schabu w liściach szałwii.
  8. Po przesmażeniu, połóż mięso na wcześniej przygotowaną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na około 150-180 stopni i włóż kotlety do piekarnika. Możesz je piec również w żaroodpornym naczyniu, ale nie smaruj wówczas naczynia zbyt dużą ilością tłuszczu, w innym wypadku liście szałwii mogą się odkleić, mimo podsmażenia na patelni.

Kiedy zauważysz, po mniej więcej 40 -60 minutach, że Twoje kotlety się zarumieniły, możesz je wyjąć i sprawdzić, czy są gotowe. Przepis możesz modyfikować i zamiast piec mięso w piekarnik – usmaż kotlety na patelni. Danie podawaj na gorąco, nie tylko z ziemniakami posypanymi koperkiem. Kotlety na liściu szałwii możesz serwować także z ryżem, ogórkami małosolnymi lub kiszonymi, a także surówką wiosenną z nowalijek. Smacznego!