Kotlety ze schabu w oryginalnej odsłonie z dojrzewającą, wędzoną szynką na liściu szałwii to wyśmienite danie, które smakuje dosłownie każdemu! Podane z młodymi ziemniaczkami i surówką z marchewki są wspaniałym pomysłem na niedzielny lub świąteczny obiad. Dowiedz się, jak zrobić kotlety ze schabu pieczone na liściu szałwii krok po kroku!
Spis treści
Składniki:
- 4 lub 5 kotletów ze schabu, w zależności od tego na ile osób chcesz przyszykować to danie, pamiętaj, że zwiększając ilość mięsa w przepisie musisz równocześnie zwiększyć proporcje pozostałych składników
- 4 suszone morele
- 4, 5 plastrów dojrzewającej szynki, każdy plaster szynki musi odpowiadać liczbie kotletów ze schabu, jeśli robisz większą ilość, musisz przygotować także więcej szynki
- świeże liście szałwii
- 50 g najlepszej jakości masła
- 3 łyżki stołowe mąki
- jeden ząbek czosnku
- około 5 łyżek oleju lub tłuszcz wieprzowy
- przyprawy do smaku: sól i pieprz
Sposób przygotowania – kotlety ze schabu pieczone na liściu szałwii:
- Mięso umyj i oczyść z błon, jeśli to konieczne. Przypraw solą i pieprzem według własnego uznania. Każdy plaster powinien być na tyle gruby, aby można było zrobić w nim niewielkie nacięcie, czyli kieszeń.
- Posiekaj drobno morele, czosnek oraz szynkę. Weź kilka listków szałwii, ale nie wszystkie i również porwij na drobniejsze kawałki. Składniki umieść w misce i dodaj posiekane masło. Całość starannie połącz przy pomocy blendera – blenduj do czasu, aż produkty będą stanowiły gładką, aksamitną masę. Pastę możesz również dosolić i dodać do niej pieprzu, ale nie jest to konieczne, ponieważ czosnek daje nie tylko wspaniały aromat, ale i sprawia, że danie ma wyrazisty smak.
- Pamiętając o ewentualnym zwiększeniu proporcji, powkładaj powstałą z blendowania pastę do kieszeni kotletów ze schabu. Zepnij nacięcia wykałaczkami.
- Przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Kotlety posmaruj delikatnie tłuszczem lub olejem roślinnym, tak aby były całkowicie pokryte tłuszczem. Obsyp je starannie mąką, ale nie za wiele.
- Weź pozostałe liście szałwii i dociskając je raz z jednej, raz z drugiej strony przyklejaj do mięsa. Kotlety z przyklejonymi liśćmi szałwii odkładaj na duży talerz.
- Na patelni rozgrzej olej lub tłuszcz i obsmażaj krótko kotlety ze schabu w liściach szałwii.
- Po przesmażeniu, połóż mięso na wcześniej przygotowaną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na około 150-180 stopni i włóż kotlety do piekarnika. Możesz je piec również w żaroodpornym naczyniu, ale nie smaruj wówczas naczynia zbyt dużą ilością tłuszczu, w innym wypadku liście szałwii mogą się odkleić, mimo podsmażenia na patelni.
Kiedy zauważysz, po mniej więcej 40 -60 minutach, że Twoje kotlety się zarumieniły, możesz je wyjąć i sprawdzić, czy są gotowe. Przepis możesz modyfikować i zamiast piec mięso w piekarnik – usmaż kotlety na patelni. Danie podawaj na gorąco, nie tylko z ziemniakami posypanymi koperkiem. Kotlety na liściu szałwii możesz serwować także z ryżem, ogórkami małosolnymi lub kiszonymi, a także surówką wiosenną z nowalijek. Smacznego!