Jakiego mięsa unikać przy problemach z wysokim ciśnieniem krwi

To, co jesz codziennie, może mieć znaczący wpływ na Twoje ciśnienia krwi.

Czy Ci się to podoba, czy nie mięso jest i prawdopodobnie przez długi czas jeszcze będzie jednym z podstawowych składników w naszym jadłospisie.

Niestety nie wszystkie rodzaje mięsa mogą być spożywane przy problemach z nadciśnieniem.

Jakich mięs unikać przy nadciśnieniu?

  • wędliny
  • boczek
  • szynka
  • kurczak ze skórą
  • salami
  • tłuste czerwone mięso

Wędliny

Wędlin powinny być unikane przy problemach z nadciśnieniem.

Dlaczego?

Producenci wędlin peklują, przyprawiają i konserwują je solą.

Niestety większośc z nas nawet bez wędlin spożywa i tak duże ilości soli, kto nie soli obiadu lub śniadania?

Także jeśli dodasz do tego jeszcze sól pochodząca z wędlin, to zaczyna się już problem.

Dlaczego sól jest szkodliwa przy wysokim ciśnieniu?

Duże ilości soli zatrzymuja nadmiar płynów w Twoim organizmie, co prowadzi do wzrostu ciśnienia krwi.

Oprócz sodu wędliny zawierają duże ilości niezdrowego tłuszczu, który z czasem może podnosić poziom złego cholesterolu i prowadzić do przyrostu wagi.

Boczek

Boczek jest wytwarzany z różnych kawałków wieprzowiny i niestety podobnie, jak opisane powyżej wędliny peklowany solą.

Jeden plaster boczku zawiera około 140 mg sodu.

Bądźmy szczerzy kto z nas dodaje do jajecznicy jeden plaster?

Najczęściej w opakowaniu sprzedawane jest 5 plastrów, co daje prawie 600 mg sodu tylko i wyłącznie z boczku.

Ile powinno wynosić dzienne spożycie soli?

Dla osób z problemami z wysokim ciśnieniem 1500 mg.

W przypadku jeśli nie masz problemów z ciśnieniem to przyjmuje się wartość około 2500 mg.

Ponadto boczek podobnie jak wędliny jest bogaty w szkodliwe nasycone tłuszcze.

Szynka

Szynka to przetworzone mięso wieprzowe, które pochodzi z nóg wieprzowych.

Szynka podobnie, jak opisany powyżej boczek konserwowana jest dużą ilością soli i podlega procesowi wędzenia.

Kurczak ze skórą

Chuda pierś z kurczaka jest, jak najbardziej zalecana i zdrowa.

Niestety kurczak ze skóra, to juz całkowicie inna historia.

Jeśli masz wysokie ciśnienie krwi lub problemy z cholesterolem, to najlepiej gotować kurczaka bez skóry i bez dodatku tłuszczu.

Salami

Salami powstaje z wieprzowiny lub mieszaniny mięsa wieprzowego i wołowego.

Mięso jest peklowane [dodawana jest sól] i doprawione przyprawami [papryka, etc.].

Jeden plaster salami może zawierać aż powyżej 30 mg sodu.

Chyba nikt nie kładzie jednego plasterka salami na kanapkę?

Przy 6 plastrach otrzymujesz już prawie 200 mg soli i to tylko i wyłącznie z samego salami. Dodaj do tego pieczywo i inne dodatki jakie kładziesz, takie jak ser…

Oprócz dużych ilości soli salami zawiera także duże ilości tłuszczów nasyconych.

I dlatego nie powinno być spożywane przy problemach z nadciśnieniem.

Tłuste czerwone mięso

Tłuste czerwone mięso zawiera duże ilości tłuszczów nasyconych.

Badania wykazały ścisły związek pomiędzy tłuszczami nasyconymi, wysokim poziomem cholesterolu i problemami z wysokim ciśnieniem.

Jakie mięso spożywać przy problemach z ciśnieniem?

  • dzikie ryby
  • chude kawałki mięsa
  • odtłuszczona wołowina
  • kurczak bez skóry
  • indyk bez skóry

Podsumowanie

Poniżej jeszcze raz lista mięsa, którego powinno się unikać w diecie przy problemach z wysokim ciśnieniem krwi:

  • wędliny
  • boczek
  • szynka
  • kurczak ze skórą
  • salami
  • tłuste czerwone mięso

Dodaj komentarz