To, co jesz codziennie, może mieć znaczący wpływ na Twoje ciśnienia krwi.
Czy Ci się to podoba, czy nie mięso jest i prawdopodobnie przez długi czas jeszcze będzie jednym z podstawowych składników w naszym jadłospisie.
Niestety nie wszystkie rodzaje mięsa mogą być spożywane przy problemach z nadciśnieniem.
Jakich mięs unikać przy nadciśnieniu?
- wędliny
- boczek
- szynka
- kurczak ze skórą
- salami
- tłuste czerwone mięso
Spis treści
Wędliny
Wędlin powinny być unikane przy problemach z nadciśnieniem.
Dlaczego?
Producenci wędlin peklują, przyprawiają i konserwują je solą.
Niestety większośc z nas nawet bez wędlin spożywa i tak duże ilości soli, kto nie soli obiadu lub śniadania?
Także jeśli dodasz do tego jeszcze sól pochodząca z wędlin, to zaczyna się już problem.
Dlaczego sól jest szkodliwa przy wysokim ciśnieniu?
Duże ilości soli zatrzymuja nadmiar płynów w Twoim organizmie, co prowadzi do wzrostu ciśnienia krwi.
Oprócz sodu wędliny zawierają duże ilości niezdrowego tłuszczu, który z czasem może podnosić poziom złego cholesterolu i prowadzić do przyrostu wagi.
Boczek
Boczek jest wytwarzany z różnych kawałków wieprzowiny i niestety podobnie, jak opisane powyżej wędliny peklowany solą.
Jeden plaster boczku zawiera około 140 mg sodu.
Bądźmy szczerzy kto z nas dodaje do jajecznicy jeden plaster?
Najczęściej w opakowaniu sprzedawane jest 5 plastrów, co daje prawie 600 mg sodu tylko i wyłącznie z boczku.
Ile powinno wynosić dzienne spożycie soli?
Dla osób z problemami z wysokim ciśnieniem 1500 mg.
W przypadku jeśli nie masz problemów z ciśnieniem to przyjmuje się wartość około 2500 mg.
Ponadto boczek podobnie jak wędliny jest bogaty w szkodliwe nasycone tłuszcze.
Szynka
Szynka to przetworzone mięso wieprzowe, które pochodzi z nóg wieprzowych.
Szynka podobnie, jak opisany powyżej boczek konserwowana jest dużą ilością soli i podlega procesowi wędzenia.
Kurczak ze skórą
Chuda pierś z kurczaka jest, jak najbardziej zalecana i zdrowa.
Niestety kurczak ze skóra, to juz całkowicie inna historia.
Jeśli masz wysokie ciśnienie krwi lub problemy z cholesterolem, to najlepiej gotować kurczaka bez skóry i bez dodatku tłuszczu.
Salami
Salami powstaje z wieprzowiny lub mieszaniny mięsa wieprzowego i wołowego.
Mięso jest peklowane [dodawana jest sól] i doprawione przyprawami [papryka, etc.].
Jeden plaster salami może zawierać aż powyżej 30 mg sodu.
Chyba nikt nie kładzie jednego plasterka salami na kanapkę?
Przy 6 plastrach otrzymujesz już prawie 200 mg soli i to tylko i wyłącznie z samego salami. Dodaj do tego pieczywo i inne dodatki jakie kładziesz, takie jak ser…
Oprócz dużych ilości soli salami zawiera także duże ilości tłuszczów nasyconych.
I dlatego nie powinno być spożywane przy problemach z nadciśnieniem.
Tłuste czerwone mięso
Tłuste czerwone mięso zawiera duże ilości tłuszczów nasyconych.
Badania wykazały ścisły związek pomiędzy tłuszczami nasyconymi, wysokim poziomem cholesterolu i problemami z wysokim ciśnieniem.
Jakie mięso spożywać przy problemach z ciśnieniem?
- dzikie ryby
- chude kawałki mięsa
- odtłuszczona wołowina
- kurczak bez skóry
- indyk bez skóry
Podsumowanie
Poniżej jeszcze raz lista mięsa, którego powinno się unikać w diecie przy problemach z wysokim ciśnieniem krwi:
- wędliny
- boczek
- szynka
- kurczak ze skórą
- salami
-
tłuste czerwone mięso