Naleśniki deserowe

Ilu ludzi, tyle pomysłów na desery. Niektórzy wolą tylko te, które mają w sobie czekoladę, inni nie potrafią wybrać jednego z nich jako swojego ulubionego. Desery są lubiane przez swoją słodycz i zdają się być najprzyjemniejszym akcentem wieńczącym smaczny posiłek. Wśród nich dużą popularnością cieszą się naleśniki. Bo czy jest jakiś deser, który można przygotować równie szybko i udekorować pod swoje smaki? Chyba nie. A deserowe naleśniki to zawsze smaczny pomysł nie tylko na deser.

Okrągła, cienka smakowitość

Naleśniki to nic innego jak smażone na patelni danie mączne. Trudno jednoznacznie stwierdzić, kiedy pojawiły się po raz pierwszy. Prawdopodobnie miało to miejsce w starożytności. Włosi uważają, że pochodzą one z Florencji, skąd dotarły do pozostałych krajów Europy.
Bez względu na to, skąd się wzięły, naleśniki cieszą się swoim uznaniem, ponieważ są smaczne, łatwe w przygotowaniu, a składniki na nie dostępne w każdym sklepie spożywczym.

Inną cechą naleśników jest to, że można przygotować je nie tylko w wersji na słodko, ale również w wersji wytrawnej, sięgając po dodatki takie jak serek do smarowani i wędzonego łososia, szpinak z fetą czy plasterki pomidora i żółty ser. Wówczas do ciasta na naleśniki można dodać przyprawy, na przykład mieloną paprykę.

Pamiętać jednak należy, że ze względu na swój skład – czyli w największej mierze mąkę – naleśniki mają w sobie znaczną ilość węglowodanów, dlatego nie powinny stanowić podstawy codziennej diety. Zawierają w sobie też białko oraz witaminy A, C i z grupy B.

Jeśli najdzie ochota na deser kojarzący się z apetycznym zapachem i dowolnością dodatków, poniżej prezentuje się prosty przepis na naleśniki deserowe.

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • olej
  • odrobina gazowanej wody
  • szczypta proszku do pieczenia

Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski, dodać szklankę mleka, trzy jajka, szczyptę soli i dwie łyżki oleju. Dokładnie wymieszać. Dla słodyczy dodać opakowanie cukru wanilinowego i łyżkę cukru, a także wodę gazowaną i proszek do pieczenia – dzięki nim naleśniki będą bardziej pulchne.. Ponownie dokładnie wymieszać, można też zmiksować za pomocą miksera ręcznego.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wylać ciasto, utworzyć cienki naleśnik. Smażyć z obu stron po około pół minuty, każdy kolejny smażyć na oleju z pierwszego naleśnika.
Podawać według uznania: z cukrem pudrem, sosem malinowym, nutellą, syropem klonowym, ze świeżymi, sezonowymi owocami, dżemem, bitą śmietaną.