Domowy smalec z jabłkiem i tymiankiem jest przepysznym dodatkiem do pieczywa i może stanowić sycącą przekąskę pomiędzy posiłkami. Sprawdź, jak przygotować wyborny smalec z jabłkiem i ziołami, krok po kroku!
Spis treści
Składniki potrzebne do przyrządzenia domowego smalcu z jabłkiem:
- około pół kilograma słoniny
- 250-300 gram kiełbasy
- 1 duże, soczyste jabłko
- 1 łyżeczka świeżego tymianku lub pół łyżeczki suszonego tymianku
- 1 słodka cebula
- przyprawy: sól i pieprz
Oprócz tego potrzebujesz maszynki do mielenia mięsa, dużej patelni do podsmażania, najlepiej jeśli jest to patelnia z wysokimi brzegami i grubym dnem. Potrzebne będą Ci także słoiki lub miseczki oraz solidny garnek do topienia słoniny.
Sposób przygotowania – smalec z jabłkiem i tymiankiem
- Przepuść słoninę przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeśli to konieczne zrób to dwukrotnie.
- Przepuść przez maszynkę do mielenia także kiełbasę.
- Obierz cebulę i pokrój ją w bardzo drobną kostkę lub starannie posiekaj.
- Przełóż zmieloną słoninę do garnka z grubym dnem i podgrzewaj, aż do momentu w którym słonina się rozpuści. Mieszaj od czasu do czasu. Po około godzinie czasu słonina powinna być już roztopiona.
- Na patelni podsmażaj przez chwilę cebulę oraz zmieloną kiełbasę.
- Na patelnię przelej rozpuszczoną słoninę i wymieszaj całość.
- Obierz jabłko i pokrój w kostkę. Dodaj do smalcu na patelni razem ze świeżym lub suszonym tymiankiem.
- Podsmażaj całość przez 5-10 minut. Następnie dodaj trochę soli i pieprzu do smaku. I jeszcze przez chwilę pozostaw na ogniu.
- Przelej smalec z jabłkiem i tymiankiem do przygotowanych wcześniej miseczek. Możesz też przelać smalec do słoików.
- Odstaw słoiki lub miseczki ze smalcem do stężenia. Następnie zakręć słoiki lub przykryj miseczki i wstaw do lodówki. Przechowuj w lodówce.
Domowy smalec możesz także mrozić. Bardzo dobrym pomysłem na oryginalny prezent może być słoik smalcu w ozdobnym słoiku. Taki podarunek można przynieść ze sobą idąc z wizytą. Powyższy przepis możesz dowolnie modyfikować. Niektórzy rezygnują z jabłka, ponieważ może ono przyspieszać psucie się wyrobu. Jeśli jednak zamierzasz zjeść domowy smalec w krótkim czasie, nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać właśnie jabłko. Podczas pracy w kuchni, zabezpiecz wszystkie powierzchnie przed nadmiernym zatłuszczeniem. Topiąca się słonina może ,,strzelać”, więc przygotuj odpowiednio stanowisko pracy. Pyszny smalczyk domowy doskonale komponuje się ze świeżym, chrupiącym chlebem i kiszonymi ogórkami. W wersji nowoczesnej możesz jeść smalczyk z oliwkami. Smacznego!