Przechowywanie żywności w kuchni restauracyjnej?

Bardzo wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że przechowywanie różnego rodzaju produktów żywnościowych i spożywczych w gastronomii stanowi kluczową kwestię i nierzadko prawdziwe wyzwanie. W jakich warunkach należy magazynować żywność? Na co należy zwrócić uwagę? Tego dowiecie się z dalszej części naszego tekstu.

Urządzenia chłodnicze w gastronomii

Nie zdziwi chyba nikogo fakt, że jeżeli robimy zakupy spożywcze dla lokalu gastronomicznego, zazwyczaj jest to większa ilość produktów. Tak naprawdę jednocześnie większe ilości artykułów spożywczych pomogą nam zaoszczędzić czas oraz pieniądze, ale musimy pamiętać o tym, że wymagają one odpowiedniego przechowywania. Dlatego też właściciele lokalów gastronomicznych decydują się na zakupy większych ilości produktów przeznaczonych do spożycia, by tym samym zaoszczędzić dodatkowe godziny na kolejne rozmowy z kopntrahentami, dojazdy czy nawet rozładunek towaru. Ponadto przy okazji większych zakupów ograniczamy także koszty paliwa i jego zużycie. Warto wspomnieć również o tym, że kupując produkty w ilościach hurtowych – w tym artykuły spożywcze – możemy liczyć na różnego rodzaju upusty i atrakcyjne ceny.

Jednak to, o czym nie możemy zapominać w przypadku lokalu gastronomicznego, to różnego rodzaju urządzenia chłodnicze. W nich przechowujemy artykuły spożywcze, które mogą ulec szybkiemu zepsuciu. Tego typu sprzęt dzielimy zazwyczaj na dwa typy, czyli urządzenia chłodnicze z temperaturą od minus 2 do 4 stopni Celsjusza oraz urządzenia mroźnicze z temperaturą od minus 18 do minus 24 stopni Celsjusza. Oczywiście na rynku znajdziemy szeroki wybór różnych wariantów urządzeń chłodniczych, które będą w pełni dostosowane do przechowywania ściśle określonych produktów.

Pojemniki do przechowywania żywności

Wspomnieliśmy już o tym, jakie urządzenia będą nam potrzebne w naszym lokalach gastronomicznych. Jednak oprócz urządzeń chłodniczych ważne jest również to, by artykuły spożywcze przechowywać odpowiednio zabezpieczone. Dlatego też w naszej restauracji koniecznie powinny znaleźć się pojemniki do przechowywania żywności, a jeżeli prowadzimy sprzedaż naszych dań na wynos, konieczne będzie zaopatrzenie się także w pojemniki do transportu żywności.

Używanie właściwych pojemników do przechowywania żywności jest kluczowe. Dzięki temu minimalizujemy jej straty i zapewniamy jej optymalne przechowywanie. Tak naprawdę, mogłoby się wydawać, że pojemniki do przechowywania żywności czy pojemniki do transportu żywności możemy zakupić jakiekolwiek, jednak powinniśmy mieć na uwadze to, by zainwestować w produkty wysokiej jakości. Mowa tutaj również o pudełka na składniki, opakowaniach na mąkę i tak dalej. Znaczenie ma to, by zadbać o utrzymanie żywności w odpowiedniej temperaturze, przechowywać produkty oddzielnie, by na przykład uniknąć zakażeń krzyżowych i tym samym zapewnić lepszą jakość przygotowywanych dań i zapobiegać namnażaniu się bakterii. Pojemniki do przechowywania żywności pomogą nam zarządzać produktami, które znajdują się w naszych chłodziarkach. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że podajemy świeże produkty, a także stosujemy zasadę „first in, first out”.

Jeżeli jednak zdecydowaliśmy się, by nasz lokal oferował dania na wynos, musimy pamiętać o zakupie również pojemników do transportu. Pojemniki do transportu przydadzą się chociażby wtedy, kiedy w naszej ofercie mamy dietę pudełkową lub jeżeli klient zażyczy sobie zabranie niedojedzonego obiadu czy innego posiłku do domu. Warto zwrócić uwagę na to, by pojemniki do transportu, w których zamierzamy przewozić żywność, były solidne i nieprzemakalne. Dzięki temu zachowamy wysoką jakość naszych dań, co z pewnością wpłynie na zadowolenie klientów.

Podsumowanie

Jak widać, podczas przygotowywania lokalu gastronomicznego do otwarcia, powinniśmy dokładnie przemyśleć wszystkie niezbędne artykuły, które należy zakupić. Oprócz podstawowego wyposażenia lokalu gastronomicznego, przydadzą nam się również inne akcesoria. Kluczowe jest to, by nie zabrakło nam istotnych rzeczy, takich jak pojemniki do przechowywania żywności czy inne pojemniki do transportu.