Kabanosy wołowe – pomysły na przekąski

Kabanosy wołowe i wieprzowe są znakomitym sposobem na stworzenie wielu ciekawych kompozycji smakowych. Sprawdzą się na imprezie i na co dzień: jako szybka przekąska w domu lub w pracy. Są lubiane przez dzieci i dorosłych. Jednym słowem: mają same zalety. Poznaj ciekawe pomysły na ich podanie i zaskocz swoich gości.

1. Kabanosy – co to jest?

2. Jakie kabanosy wybrać?

3. Ile kosztują kabanosy?

4. Kabanosy wołowe, wieprzowe i drobiowe – na przekąskę

5. Nie tylko finger foods, czyli pomysły na dania z kabanosem

Nie podlega dyskusji to, jak uniwersalną przekąską są kabanosy – dla każdego można przygotować ulubioną wersję dania lub przekąski. Wybieraj produkty o dobrym składzie, z dużą zawartością mięsa – te wartości są zresztą normowane przepisami.

Kabanosy – co to jest?

Czym tak naprawdę są kabanosy i co odróżnia je od innych rodzajów kiełbasy? Ta najlepsza mięsna przekąska przygotowana z peklowanego mięsa, starannie suszona, a później wędzona. Kiedyś przygotowywano je wyłącznie z wieprzowiny, teraz dużą popularnością cieszą się kabanosy wołowe, kabanosy wołowe z dodatkiem wieprzowiny lub wariant drobiowy. Można nawet kupić wersje wegetariańskie lub rybne. Trzeba jednak mieć świadomość, że prawdziwy kabanos nie pozwala na taką dowolność. Dodatkowo niezbędne jest najwyższej jakości mięso, tradycyjna receptura i odcień wiśniowy – zgodny z opisem w certyfikacie jakości.

Zgodnie z przepisami, kabanos powinien zawierać nie mniej niż 68% mięsa wieprzowego. Charakterystyczny trzask potwierdza kruchość kiełbaski i odpowiedni przebieg procesu produkcyjnego.

Jakie kabanosy wybrać?

Odchodząc od sztywnych regulacji, warto zadać sobie pytanie, jakie kabanosy wybrać do realizacji kulinarnych zamierzeń. Przede wszystkim warto sprawdzać skład – niewskazane są wszelkie bonusy takie jak: wzmacniacze smaku, barwniki, syrop glukozowy czy azotyn sodu. Osłonka jadalna to dodatkowy atut. Sam azotyn sodu to substancja konserwująca, która jest co prawda dopuszczona do produkcji żywności, jednak w nadmiarze może wywoływać niepożądane objawy.

Ważna jest także jakość mięsa (MOM jest odradzany przez dietetyków) i wartości odżywcze. Z etykiety można dowiedzieć się, ile g mięsa użyto do przygotowania 100 gramów produktu oraz ile w takiej porcji znajduje się tłuszczu, przyswajalnego białka i węglowodanów. Tam znajdują się także cenne informacje dla alergików: czy kabanosy mogą zawierać orzechy, czy mogą zawierać zboża zawierające gluten, czy kiełbaska zawiera mleko. Znak przekreślonego kłosa oznacza, że to produkt bezzbożowy i bezglutenowy.

Ile kosztują kabanosy?

Analizując ofertę produktów sklepu internetowego, można zobaczyć, że ceny kabanosów są zróżnicowane. Mówiąc najprościej, płaci się za jakość. Opakowanie kabanosów o dobrym składzie to koszt około 3-4 złotych, czyli 30 złotych za kilogram. Bez problemu można znaleźć także produkty dwukrotnie droższe.

Kabanosy wołowe, wieprzowe i drobiowe – na przekąskę

Kabanosy z mięsa wołowego, wieprzowego i drobiowego są chętnie wykorzystywane jako element tak zwanego zimnego bufetu. Warto jednak zaserwować je w sposób bardziej oryginalny niż po prostu pęczki rozłożone na desce. To jeden z popularniejszych składników apetycznych koreczków. Jeśli zależy ci na ciekawym efekcie, połącz kilka typów, na przykład kabanosy wołowe z dodatkiem wieprzowiny, drobiowe i wegetariańskie.

Oto kilka ciekawych pomysłów:

  • koreczki z kabanosem, świeżym ogórkiem i kostką sera żółtego o wyrazistym smaku,
  • koreczki z kabanosem, winogronem i serem pleśniowym,
  • koreczki z kabanosem, oliwkami, papryką konserwową i serem feta,
  • koreczki z kabanosem, marynowanymi pieczarkami i kostką żółtego sera,
  • koreczki z kabanosem, grillowaną pieczarką i pomidorkiem koktajlowym.

Kabanosy wołowe – mięso wieprzowe także się sprawdzi – można wykorzystać jako element deski wędlin ulokowanej tuż obok aromatycznych serów. Pasują do sałatek. Świetnie sprawdzają się zawijane w ciasto francuskie lub kruche lub jako składnik finger foods na gorąco. Nie zapomnij o sosach: godne polecenia są dipy na bazie majonezu lub jogurtu, salsy pomidorowe i wielowarzywne.

Nie tylko finger foods, czyli pomysły na dania z kabanosem

Pyszne kabanosy można serwować nie tylko w charakterze przekąski. Możesz przygotować z nich aromatyczne potrawki, gulasze i zapiekanki. Jak to zrobić?

Na oleju podsmaż pokrojoną cebulę z czosnkiem. Dodaj posiekane pieczarki lub grzyby leśne, a następnie pokrojone na mniejsze części wołowe lub wieprzowe kabanosy. Dodaj także marynowaną lub świeżą paprykę, ketchup i ulubione przyprawy. Teraz wystarczy tylko poddusić potrawę na ogniu przez kilka chwil, a następnie serwować. Możesz także pokroić kabanosy na kawałki, wymieszać z warzywami, na przykład sałatą, papryką i ogórkiem. Tak powstały farsz układaj na plackach tortilli, dodaj domowy sos czosnkowy, zawiń i podgrzej w opiekaczu.

Kabanosy na ciepło można podawać w wielu wersjach. Urozmaicą one mięso wołowe w gulaszu i dodadzą charakteru warzywnym potrawkom. Pasują do nich także różne sosy na ciepło.