Myśląc o torcie na myśl przychodzi przede wszystkim słodki smak, puszysty biszkopt i aksamitne masy, ale tort to także dekoracje, bez których nie będzie kompletny. Cukiernicy potrafią wyczarować tort, który olśni każdego, ale żeby tak się stało, oprócz smaku, trzeba zadbać o odpowiednie ozdobienie go. W tej dziedzinie pewniakiem jest czekolada, z której można wyczarować fantazyjne, często zaskakujące i oryginalne dekoracje.
Spis treści
Sprawdzone dekoracje czekoladowe
Nie ma znaczenia czy jesteś cukiernikiem amatorem i pieczenie to twoja pasja, czy prowadzisz cukiernię zawodowo. W obu przypadkach masz do czynienia z klientami, którzy mają coraz większe wymagania. Internet zalewa fala zdjęć przedstawiających pięknie stylizowane torty, dlatego nie dziwi fakt, że każdy marzy o tym, aby jego tort był równie wyjątkowy. Tak naprawdę tort można udekorować zupełnie dowolnie, ograniczeniem jest tylko wyobraźnia zarówno cukiernika, jak i klienta, ale dzięki dekoracjom z czekolady każdy tort nabierze indywidualnego charakteru. Czekoladę można dowolnie formować, a na wypiekach najlepiej sprawdzą się:
-
ażurowe dekoracje – można powiedzieć, że to najbardziej uniwersalne ozdoby, ponieważ możne ich użyć do wszystkich rodzajów ciast, od tortów komunijnych, weselnych, aż po desery lodowe;
-
ołówki – to nic innego jak cienkie, długie rurki dzięki, którym możliwe jest tworzenie przestrzennych dekoracji, są dostępne w wersji z czekolady mlecznej i deserowej, a także w wielu kolorach;
-
rolsy – wyglądem przypominają ołówki, ale mają unikatowy charakter, głównie za sprawą połączenia białej i ciemnej czekolady, sprawdzą się nie tylko na tortach, ale także jako dekoracja deserów lodowych;
-
kora – taka dekoracja pozwala cukiernikowi puścić wodze fantazji i w ciekawy, niebanalny sposób połączyć chaos z elegancją;
-
druk na czekoladzie – dzięki temu, że czekolada jest świetnym materiałem do zadrukowania, można tworzyć indywidualne projekty na każdą możliwą okazję: urodziny, rocznica ślubu, chrzciny, a nawet zdanie prawa jazdy czy obrona pracy magisterskiej.
Skąd wziąć czekoladowe dekoracje?
Czekoladowe dekoracje na tort można wykonać samodzielnie, wystarczy zaopatrzyć się w dużo czekolady, szpryce, foremki i barwniki spożywcze i użyć wyobraźni. Można także skorzystać z ofert wielu sklepów, zaopatrujących cukierników. W ich ofercie znajdziemy dosłownie wszystko, co można stworzyć z czekolady: koła kwadraty, serca, liście, gwiazdy, a nawet bardziej oryginalne dekoracje, takie jak cegiełki czy meble. Brzmi nieprawdopodobnie? Czekolada jest niesamowicie plastyczna, więc pozwala wyczarować dowolne kształty.
Artykuł powstał na podstawie strony https://www.barbara-luijckx.pl/