Matcha to zielona herbata wywodząca się z Chin, która od niedawna zyskała wyjątkową popularność również w Europie, głównie dzięki swoim licznym właściwościom zdrowotnym. W poniższym artykule poznasz zalety, jakie niesie za sobą picie matchy oraz dowiesz się, jak prawidłowo przygotować ten napój.
Spis treści
Czym jest matcha?
Matcha to sproszkowana zielona herbata, która uznawana jest za jedną z najzdrowszych zielonych herbat na całym świecie. Tytuł ten zdobyła dzięki licznym właściwościom zdrowotnym, znanym już od tysiącleci. Herbata matcha uprawiana jest w specyficzny sposób: średnio dwa tygodnie przed planowanymi zbiorami liści, wzrost krzewów herbacianych jest specjalnie spowalniany poprzez osłonięcie ich przed promieniami słonecznymi. Dzięki temu w liściach wytwarzane są cenne aminokwasy, odpowiedzialne również za słodki smak i aromat herbaty. Na koniec liście są suszone i starte na drobny proszek, aby następnie stać się ważnym elementem podczas tradycyjnej ceremonii herbacianej oraz zagościć w domach jej miłośników.
Zdrowotne właściwości matchy
Herbata zielona matcha to prawdziwe bogactwo antyoksydantów, czyli cennych substancji zapobiegających rozwojowi wielu chorób serca, nowotworów, nadciśnienia czy cukrzycy. Według badaczy, już jedna filiżanka tego orzeźwiającego napoju dziennie dostarcza organizmowi wiele składników odżywczych, których równowartość znajduje się w aż 10 filiżankach zwykłej zielonej herbaty.
Ponadto, porcja ta dostarcza taką samą ilość kofeiny, co jedna filiżanka kawy – zaletą matchy jest jednak fakt, że energia uwalniana jest stopniowo, zapobiegając w ten sposób gwałtownym spadkom energii. Parząc herbatę matcha przez ok. 5-8 minut, posiada ona również właściwości odprężające, za które odpowiedzialna jest L-teanina. Związek ten wykazuje działanie uspokajające, dzięki czemu skutecznie zmniejsza napięcie i pozytywnie oddziałuje na ogólne samopoczucie.
Jak prawidłowo przyrządzić herbatę matcha?
Przede wszystkim, aby przygotować napój w prawidłowy sposób, będziesz potrzebować kilku niezbędnych akcesoriów. Podstawowy zestaw do matcha zawiera specjalną bambusową miotełkę służącą do ubijania herbaty zwaną chasen, przypominającą nieco swoim wyglądem pędzel do aplikacji kremu do golenia, chashaku, czyli bambusową łyżeczkę do nakładania matchy oraz sitko, za pomocą którego należy przesiać matchę celem pozbycia się ewentualnych grudek.
Chcąc zaparzyć herbatę, należy wsypać do filiżanki jej płaską łyżeczkę, a następnie zalać 150 ml wody, której temperatura wynosi 70-80 stopni Celsjusza. Po zalaniu wystarczy energicznie wymieszać matchę specjalną miotełką do momentu, aż proszek w całości się rozpuści, a na powierzchni napoju nie utworzy się charakterystyczna pianka. Warto również spróbować słynnego matcha latte, czyli herbaty z dodatkiem spienionego mleka – matcha nada się idealnie do stworzenia orzeźwiającego, mlecznego napoju.