Ciemny chleb na zakwasie z suszonymi śliwkami – idealny przepis dla amatorów domowych wypieków o aromatycznym zapachu.
Niesamowicie puszysty i delikatny, o mocnym ciemnym smaku prawdziwego żytniego zakwasu chlebowego, przełamany słodko-kwaśną śliwką i pokryty bardzo chrupiącą skórką. Przepis wymaga zaangażowania, bowiem przygotowanie samego zakwasu trwa tydzień, ale efekt jest wart wysiłku, gdyż chleb jest przepyszny i z pewnością na stałe zagości na liście Twoich ulubionych wypieków.
Spis treści
Przygotowanie zakwasu:
Dzień pierwszy
Składniki:
- 50 g mąki żytniej razowej typu 2000
- 50 g przegotowanej wody
- litrowy słoik
Słoik przed użyciem wyparz. Wsyp do niego mąkę, wlej wodę, dokładnie wymieszaj.
Zakryj górę gazą, zabezpiecz gumką recepturką i odstaw ciepłe miejsce na 24 godziny.
Zakwas najlepiej pracuje w temperaturze od 24 do 27 stopni.
Dzień drugi
Składniki:
- 50 g mąki żytniej razowej
- 50 g przegotowanej wody
Po dobie zakwas wyraźnie zwiększy swoją objętość i pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza.
Oddziel połowę zakwasu i dodaj kolejną porcję mąki i wody.
Wymieszaj i ponownie zabezpiecz gazą i odstaw w ciepłe miejsce.
Dzień trzeci
Składniki:
- 50 g mąki żytniej razowej
- 50 g przegotowanej wody
Kolejnego dnia znów zwiększył swoją objętość, dodatkowo zmienił kolor i zapach. Jest wyraźnie kwaśny.
Zakwas trzeciego dnia jest już w miarę stabilny i mało wytrwali mogą próbować piec chleb, jednak zdecydowanie warto poczekać dłużej.
Ponownie oddziel połowę zakwasu i dodaj porcję mąki i wody. Wymieszaj, zakryj i odstaw.
Dzień czwarty
Składniki:
- 50 g mąki żytniej razowej
- 50 g przegotowanej wody
Czwartego dnia zakwas jest pełen całkiem dużych pęcherzyków powietrza, jego kolor i zapach są coraz bardziej intensywne. Powtórz procedurę z dnia poprzedniego.
Dzień piąty
Składniki:
- 50 g mąki żytniej razowej
- 50 g przegotowanej wody
Piątego dnia pęcherzyki zakwasu stają się jeszcze większe i bardziej widoczne. Szary kolor wyraźnie zmienia się na jasnobrązowy, na pierwszy rzut oka widać, że zakwas intensywnie pracuje. Znów powtarzamy procedurę z poprzednich dni.
Dzień szósty
Składniki:
- 50 g mąki żytniej razowej
- 50 g przegotowanej wody
Szósty dzień ukazuje dobrze stabilny zakwas o intensywnym zapachu octu balsamicznego.
Pęcherze stale rosną. Ponownie oddzielamy połowę i dodajemy porcję mąki i wody, mieszamy, zakrywamy i odstawiamy.
Dzień siódmy
Zakwas jest gotowy. Czas przejść do pieczenia chleba!
Przepis na ciemny chleb na zakwasie z suszonymi śliwkami
Składniki:
- 500 g mąki żytniej jasnej typu 720
- 150 g zakwasu żytniego
- 400 ml letniej wody
- 100 g suszonych śliwek
- gałązka świeżego rozmarynu
- łyżka oliwy
Przygotowanie
Włącz piekarnik i ustaw na temperaturę 200 stopni.
W dużej misce wymieszaj przesianą wcześniej mąkę z aktywnym zakwasem, wodą i śliwkami pokrojonymi w mniejsze kawałki. Dokładnie wymieszaj.
Keksówkę o wymiarach 10 na 30 centymetrów wysmaruj oliwą, posyp bułką tartą i przełóż do niej ciasto. Zwilż dłonie i delikatnie wyrównaj górę ciasta. Udekoruj gałązką rozmarynu. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 4 godziny w ciepłe miejsce.
Wstaw do piekarnika i piecz przez około 40 minut.