Masło orzechowe – co to, jak zrobić?

Co to jest masło orzechowe?

Masło orzechowe jest wyrobem spożywczym. Przygotowuje się je z prażonych orzechów, najczęściej archaidowych. Ze względu na orzechy, jest produktem mocno kalorycznym. 100 g produktu zawieta prawie 600 kalorii. Masło orzechowe jest bogate w białko, przez co może być składnikiem diety wegańskiej, wegetariańskiej a także sportowców. Ponadto w składzie znajduje się tryptofan, ważny aminokwas, który dostarcza dużo energii, przez co wpływa na zdolność koncentracji i pracę mózgu.
Podstawa to orzechy, w dobrym maśle orzechowym powinno się znaleźć ich jak najwięcej. W sklepie jednak takie masło orzechowe jest dość drogie, dlatego warto zrobić je samemu. Poniżej znajdziesz przepis na masło orzechowe.

Przepis na masło orzechowe

Potrzebujesz 1 szklankę orzechów ziemnych niesolonych, szczyptę soli oraz blender.

Przygotowanie:
Ołupione orzechy wrzucamy na blachę do pieczenia, po czym wstawiamy do piekarnika( 160 stopni, grzanie góra-dół) na około 15 minut albo prażyć je na patelni. Orzechy powinny nabrać lekko brązowego odcienia.
Po ostudzeniu należy obrać orzechy ze skórki.
Orzechy przesypujemy do blendera( najlepiej wysokoobrotowego), dosypujemy sól. Miksujemy około 5 minut.
Uważaj, by blender się nie przegrzał, słabsze sprzęty mogą sobie nie poradzić ze zmieleniem takiej ilości twardych orzechów.

Z czym jeść masło orzechowe?

Najprostszy sposób to posmarowanie chleba, czy innego pieczywa. Sporo osób je także masło orzechowe prosto ze słoika. Poza takimi sposobami, masło orzechowe sprawdzi się jako nadzienie do naleśników oraz dodatek do ciast, ciasteczek koktajli, lodów czy niektórych dań kuchni indyjskiej.

Dlaczego warto zrobić własne masło?

Dzięki własnoręcznemu przygotowaniu masła orzechowego masz pewność, że zawiera ono dużą zawartość orzechów. Ponadto własne masło jest tańsze w przygotowaniu i możesz przygotować go taką ilość, na jaką masz ochotę. Oczywiście, korzyści zdrowotne przyniesie nam zjadanie niedużej ilości niż od razu całego słoika. Sportowcy powinni jeść od 2 do 3 łyżek dziennie, ponieważ wspomoże to pracę całego organizmu. Lepiej nie łączyć masła orzechowego z innymi tłuszczami.

Kupno masła

Podczas zakupu powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na zawartość orzechów. W produkcie nie powinien znajdować się olej palmowy, gdyż ten składnik zawiera sporo szkodliwych tłuszczów nasyconych, które sprzyjają otyłości a nawet cukrzycy. Dobre masło orzechowe, z dużą zawartością orzechów znajdziemy w sklepie ze zdrową żywnością lub sklepie internetowym.