Słodkie drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Słodkie drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Przepis na ok. 10 drożdżówek.
Składniki

  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 saszetka suszonych drożdży instant o szybkim działaniu
  • 1 łyżka cukru
  • 375 g mąki pszennej
  • 50 g cukru białego
  • szczypta soli
  • 2 średnie jajka
  • 75 g niesolonego masła, roztopionego i ostudzonego
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 250 g śliwek bez pestek, pokrojonych w ćwiartki.

Do przygotowania kruszonki potrzeba:

  • 50 g zimnego masła
  • 5 g cukru białego
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko, lekko roztrzepane (do posmarowania bułek).

Przygotowanie

W dużej misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże i jedną łyżkę cukru. Odstaw na 10 minut.
Dodaj mąkę, sól i cukier i wszystko połącz. Do masy dodać jajka i masło. Mieszaj drewnianą łyżką przez około 10 minut, aż uzyskasz gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełóż do miski lekko nasmarowanej olejem roślinnym, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę (lub do momentu, gdy ciasto podwoi swoją objętość).
W międzyczasie przygotuj kruszonkę, mieszając w misce cukier, mąkę i sól. Zetrzyj zimne masło na wierzch i wymieszaj wszystko palcami, wykonując szybkie ruchy, aż do uzyskania małych okruchów. Następnie odstaw kruszonkę do lodówki.
Ciasto z miski przełóż na posypany mąką blat kuchenny. Podziel na 10-12 części. Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę, lekko spłaszcz, a następnie ułóż na wyłożonym papierze na blasze do pieczenia (zostawiając około 10 cm między każdą bułeczką, ponieważ wyrosną w piekarniku). Kontynuuj, aż wykorzystasz całe ciasto.
Przykryj blachę czystym obrusem i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Po 30 minutach obłóż każdą bułkę 4-5 plastrami śliwki i jedną łyżką kruszonki. Posmaruj brzegi bułki masą jajeczną, a wierzch posyp brązowym cukrem.
Piecz około 25 minut lub do momentu, aż bułeczki lekko się zrumienią. Wyjmij bułki i pozwól im ostygnąć na tacy przed jedzeniem. Możesz przechowywać je w szczelnym pojemniku przez 2-3 dni. Możesz także zamrozić ciasto lub bułeczki po upieczeniu.

Dodaj komentarz