Smalec z suszonymi śliwkami i cebulką

Domowy smalec jest doskonałym dodatkiem do smarowania pieczywa. Może być także smaczną i sycącą przekąska pomiędzy posiłkami. Dowiedz się, jak przygotować smalec z suszonymi śliwkami i cebulką krok po kroku.

Składniki potrzebne na domowy smalec:

  • 500 g świeżej słoniny
  • 1 duża biała cebula lub dwie małe cebulki
  • 7 lub 8 sztuk suszonych śliwek
  • 2, 3 ząbki czosnku w zależności od tego, jak bardzo aromatyczny ma być Twój domowy smalec
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku, wystarczy szczypta, kiedy przesadzisz z solą, nie da się już ,, uratować” smalcu, dlatego lepiej dodać mniej, a później ewentualnie dosolić

Sposób przygotowania – smalec z suszonymi śliwkami i cebulką krok po kroku

  1. Jeśli lubisz wyraziste i chrupiące kawałki skwarek w smalcu, pokrój słoninę w drobną kostkę. Gdy wolisz, gładką konsystencję, pokrój smalec na małe kawałeczki, a następnie przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
  2. Wrzuć kawałki słoniny do garnka i ustaw garnek na najmniejszy płomień. Zawartość mieszaj od czasu do czasu przy pomocy drewnianej łyżki.
  3. Starannie pokrój cebulę w drobną kosteczkę i dorzuć do garnka w momencie, kiedy zauważysz, że skwarki zaczynają się rumienić.
  4. Suszone śliwki pokrój na cienkie paski i również dorzuć do garnka. Nie zapomnij o tym, aby mieszać zawartość, tak, aby się nie przypaliła.
  5. Dosyp do garnka łyżeczkę suszonego majeranku.
  6. Wszystkie składniki dodawaj stopniowo, ciągle mieszając, tak, aby zawartość nie zaczęła buzować, a całość nie wykipiała. Żeby ułatwić sobie pracę, przygotuj wcześniej wszystkie składniki i pokrój je tak, jak o tym mowa w przepisie. Kiedy skwarki będą w garnku, powinieneś mieć cebulkę i śliwki pod ręką.
  7. Kiedy cebulką w garnku nabierze złocistego koloru, zdejmij garnek z ognia.
  8. Dopraw smalec do smaku solą i pieprzem.
  9. Ostrożnie przelej gorący smalec do naczynia lub naczyń, w którym chcesz go przechowywać.
  10. Odstaw naczynia z domowym smalcem do ostygnięcia.
  11. Podczas stygnięcia smalcu, musisz od czasu do czasu mieszać zawartość. W innym wypadku składniki takie jak cebulką, skwarki o śliwki zastygną na dnie i nie rozłożą się równomiernie, a tym samym smalec nie będzie tak smaczny.
  12. Kiedy Twój smalec ze śliwkami i cebulką wystygnie całkowicie, wstaw naczynia do lodówki.

Pyszny domowy smalec możesz przechowywać również w słoikach z zakrętką. Słoiczek domowego smalcu, odpowiednio oznakowany i ozdobiony może być pomysłem na bardzo oryginalny prezent. Taki niecodzienny podatek ucieszy na pewno wielbicieli praktycznych prezentów, które zostały zrobione własnoręcznie. Smacznego!