Rewolucja w kuchni: Oliwa z oliwek w sprayu – kiedy i jak jej używać

Oliwa z oliwek w sprayu to innowacyjny sposób aplikacji jednego z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Dzięki niej możesz szybko i precyzyjnie aplikować olej na powierzchnię, a pojemnik zapobiega niekontrolowanemu wylaniu większej ilości produktu, niż potrzeba.

Poniżej podpowiadamy, jak możesz wykorzystać oliwę w sprayu w swojej kuchni!

Oliwa z oliwek w sprayu – tak to się robi!

Sklep z oliwami może kojarzyć się z tradycyjnymi, szklanymi buteleczkami, które chowają cenną zawartość. Producenci wyszli naprzeciw swoim klientom i stworzyli produkt, który jest łatwiejszy w aplikacji i pozwala na wykonywanie bardziej precyzyjnych ruchów.

Oto kilka wskazówek dotyczących tego, gdzie sprawdzi się oliwa z oliwek w sprayu.

  • Smażenie i grillowanie – oliwa z oliwek np. oliwa z oliwek w sprayu Vertego to doskonały sposób na smażenie i grillowanie. Wygodny aplikator zapewnia równomierne rozłożenie produktu, a więc mniejsze ryzyko przywierania potraw do patelni. Ponadto masz pełną kontrolę nad tym, ile oliwy z oliwek wyląduję w Twoich garnkach, a następnie na Twoim talerzu.
  • Pieczenie – oliwa w sprayu to także świetny sposób na ułatwienie wyciągania dań z gotowych form. Wystarczy spryskać powierzchnię blaszki odpowiednią ilością oleju, by potem nie martwić się o przywieranie.
  • Sałatki – Vertego – sklep z oliwami oferuje produkty w sprayu, które z powodzeniem można wykorzystać do lekkiego podrasowania sałatki. Równomierne rozpylenie tłuszczu gwarantuje odpowiednią wilgotność, a także niezapomniany smak, bez ryzyka użycia nadmiaru oleju.
  • Marynaty i sosy – oliwa z oliwek w sprayu może być wykorzystana do marynowania mięs i ryb, a także wyrobu sosów. Dzięki możliwości równomiernego rozpylania oliwy na powierzchni jedzenia, masz pewność jednolitego smaku.
  • Dekoracja – oliwa w sprayu to także świetny sposób na dekorowanie potraw na stole. Możesz zaaplikować produkt bezpośrednio na talerz przed nałożeniem porcji bądź rozpylić go na wierzchu gotowego dania, co będzie stanowiło niebanalną ozdobę posiłku.

Oliwa z oliwek w sprayu – zalety

Jeśli planujesz odwiedzić sklep z oliwami i wciąż wahasz się, czy sięgnąć po tradycyjną buteleczkę, czy może oliwę z oliwek w sprayu, przeczytaj, jakie zalety ma ta druga forma aplikowania.

  •  Precyzyjne i równomierne rozpylanie.
  • Oszczędność kalorii i tłuszczu, dzięki możliwości dokładnego dawkowania produktu.
  •  Wygoda i łatwość użytkowania.
  • Minimalizacja marnowania, ponieważ zawsze aplikujemy tyle, ile potrzeba, bez zbędnego rozlewania oliwy.
  •  Zachowanie walorów smakowych i zdrowotnych.
  •  Wielofunkcyjność. 

Oliwa z oliwek to ceniony produkt ze względu na swoje zdrowotne właściwości. Jest źródłem witamin E i K, które są niezbędne dla zachowania dobrej kondycji naszego organizmu. Ponadto oliwa z oliwek posiada tłuszcze jednonienasycone, a także przeciwutleniacze. Nieważne, jaki sposób aplikacji wybierzemy, zarówno oliwa z oliwek w sprayu, jak i ta w butelce będą wykazywały podobne właściwości. Warto pamiętać, że tak jak w postępowaniu z każdym tłuszczem, liczy się umiar i zachowanie zbilansowanej diety.

Dodaj komentarz