Każdy z nas w trakcie przygotowywania posiłków chciałby poświęcać jak najmniej czasu na ten proces. Staramy się wybierać szybkie, jednogarnkowe potrawy, które dodatkowo zachwycą nas swoim smakiem. Wielu z nas przykłada również wiele uwagi składnikom, które wykorzystujemy w naszych potrawach – szczególnie ilości warzyw w nich zawartych, są to bowiem główne źródła witamin i minerałów Dziś chcielibyśmy przedstawić wam danie, które spełni wszystkie wyżej wymienione kryteria. Jest ono szybkie w wykonaniu, pyszne i zdrowe. Jest to cukinia z marchewką i pomidorami, która sprawdzi się jako danie główne, jak i dodatek do mięsa. W jaki sposób je wykonać?
Niezbędne składniki
Do przygotowania naszego pysznego dania będą Ci potrzebne:
- cukinia,
- marchewka,
- cebula,
- 2 pomidory,
- 2 łyżki szczypiorku,
- ząbek czosnku,
- pół pęczka koperku,
- łyżka oleju z pestek winogron,
- pół łyżeczki kminku mielonego,
- sól oraz pieprz.
Jak widzimy danie to zawiera naprawdę dużą ilość zdrowych dla naszego organizmu warzyw.
Sposób przygotowania
Marchewkę, cukinię, pomidory, szczypiorek i koperek dokładnie myjemy. Marchewkę i cebulę obieramy. Pomidory parzymy we wrzątku przez około minutę, a następnie je obieramy. Przygotowujemy głęboką patelnię, na którą wlewamy olej, dodajemy posiekaną cebulkę oraz startą wcześniej marchewkę. Wszystko dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie dodajemy pół startej na tarce cukinii i dusimy przez kolejne 4 minuty. Dodajemy pozostała cukinię tym razem pokrojoną w kostkę, pokrojone w kostkę pomidory oraz posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i wszystko mieszamy – ponownie dusimy przez 4 minuty. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, kminek i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gotujemy zawartość patelni przez kolejną minutę. Po wyłączeniu ognia doprawiamy danie solą i pieprzem do smaku.
Jak widzimy jest to bardzo proste w wykonaniu i szybkie danie. Potrzebujemy do niego jednej patelni. W ten sposób możemy przygotować posiłek dla całej rodziny. Jest on bardzo pożywny i zdrowy, a co najważniejsze możemy wykorzystać go w różne sposoby. Może stać się on idealnym dodatkiem do mięsa, ale również możemy podać go samego. Oczywiście mamy możliwość wykorzystania również innych warzyw znajdujących się w naszej lodówce, a także wypróbowania połączenia z różnego typu kaszami. Przedstawiony przez nas przepis jest podstawą, ty możesz modyfikować go zgodnie z twoimi potrzebami i oczekiwaniami. Wypróbuj naszą propozycję.