Apple Pie z sosem waniliowym

Amerykańskie jabłkowe ciasto z sosem waniliowym

My mamy naszą szarlotkę królewską, Amerykanie natomiast mają Apple Pie, bardzo często podawany z sosem do polania już na talerzu. Jabłka to nasz narodowy owoc, który jest ceniony na całym świecie. Są przepyszne, zależnie od odmiany słodkie lub kwaśne, o miąższu który rozpływa się w ustach lub lekko suchym, rozpadającym się na kawałeczki. O tych owocach możemy pisać bez końca. To nasza narodowa, owocowa duma. Dziś przyrządzimy szarlotkę po amerykańsku. Na kruchym spodzie, w okrągłej formie do tarty, polaną przepysznym sosem waniliowym. Brzmi pysznie? I tak z pewnością smakuje. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Zwłaszcza jeśli planujecie, piknik, czy przyjęcie w ogrodzie. A może zamiast grilla zrobimy barbecue ? A na deser podamy Apple Pie? Czemu by nie? Podróż do Ameryki we własnym ogrodzie! Do tego dochodzi fakt, że jest to naprawdę prosty i szybki przepis, a Wasi goście będą zachwyceni!

Składniki:

Ciasto:

  • 420 g mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 330 g zimnego masła
  • 160 ml zimnej wody przegotowanej

Nadzienie:

  • 5 dużych jabłek
  • 35 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól i cukier. Wymieszać.
  2. Do mąki dodać schłodzone masło pokrojone w kostkę. Wszystko razem wyrobić najlepiej przy użyciu miksera z hakiem do wyrabiania ciasta, można też wyrabiać ręcznie. Wyrabiamy krótko.
  3. Dodajemy wodę i wyrabiamy do połączenia się składników.
  4. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę.
  5. Jabłka myjemy, obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych. Następnie kroimy na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na cieniutkie plasterki.
  6. Do jabłek dodajemy cukier i cynamon i dokładnie mieszamy.
  7. Ciasto wyciągamy z lodówki dzielimy na dwie części. Jedną połowę rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na okrąg wielkości średnicy okrągłej formy do pieczenia + brzegi.
  8. Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wykładamy rozwałkowane ciasto.
  9. Wykładamy na ciasto jabłka, jedno za drugim, zaczynając od środka formy idąc ku brzegom.
  10. Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką na grubość ok 3 mm. Tak rozwałkowane ciasto kroimy na paski o szerokości 2 cm. Tak przygotowane paski układamy naprzemiennie na cieście, tworząc kratkę. Brzegi mocno sklejamy.
  11. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C grzanie góra – dół przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i przykrywamy ciasto folią aluminiową, pieczemy 50 minut.
  12. Gotowe ciasto wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  13. W tym czasie przygotowujemy sos waniliowy.
  • 150 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 40 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 3 żółtka jaja

Żółtka ucieramy z cukrem do uzyskania jasnej kremowej masy,. Mleko i śmietankę wlewamy do garnka. Z laski wanilii wyciągamy ziarenka i dodajemy do mleka – doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. Przez sitko wlewamy mleko do żółtek, następnie całość mieszamy i przelewamy znów do garnka. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.

Ostudzoną szarlotkę polewamy ciepłym sosem waniliowym.