Spis treści
Amerykańskie jabłkowe ciasto z sosem waniliowym
My mamy naszą szarlotkę królewską, Amerykanie natomiast mają Apple Pie, bardzo często podawany z sosem do polania już na talerzu. Jabłka to nasz narodowy owoc, który jest ceniony na całym świecie. Są przepyszne, zależnie od odmiany słodkie lub kwaśne, o miąższu który rozpływa się w ustach lub lekko suchym, rozpadającym się na kawałeczki. O tych owocach możemy pisać bez końca. To nasza narodowa, owocowa duma. Dziś przyrządzimy szarlotkę po amerykańsku. Na kruchym spodzie, w okrągłej formie do tarty, polaną przepysznym sosem waniliowym. Brzmi pysznie? I tak z pewnością smakuje. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Zwłaszcza jeśli planujecie, piknik, czy przyjęcie w ogrodzie. A może zamiast grilla zrobimy barbecue ? A na deser podamy Apple Pie? Czemu by nie? Podróż do Ameryki we własnym ogrodzie! Do tego dochodzi fakt, że jest to naprawdę prosty i szybki przepis, a Wasi goście będą zachwyceni!
Składniki:
Ciasto:
- 420 g mąki pszennej typ 450
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki stołowe cukru
- 330 g zimnego masła
- 160 ml zimnej wody przegotowanej
Nadzienie:
- 5 dużych jabłek
- 35 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miski. Dodać sól i cukier. Wymieszać.
- Do mąki dodać schłodzone masło pokrojone w kostkę. Wszystko razem wyrobić najlepiej przy użyciu miksera z hakiem do wyrabiania ciasta, można też wyrabiać ręcznie. Wyrabiamy krótko.
- Dodajemy wodę i wyrabiamy do połączenia się składników.
- Z wyrobionego ciasta formujemy kulę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę.
- Jabłka myjemy, obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych. Następnie kroimy na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na cieniutkie plasterki.
- Do jabłek dodajemy cukier i cynamon i dokładnie mieszamy.
- Ciasto wyciągamy z lodówki dzielimy na dwie części. Jedną połowę rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na okrąg wielkości średnicy okrągłej formy do pieczenia + brzegi.
- Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wykładamy rozwałkowane ciasto.
- Wykładamy na ciasto jabłka, jedno za drugim, zaczynając od środka formy idąc ku brzegom.
- Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką na grubość ok 3 mm. Tak rozwałkowane ciasto kroimy na paski o szerokości 2 cm. Tak przygotowane paski układamy naprzemiennie na cieście, tworząc kratkę. Brzegi mocno sklejamy.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C grzanie góra – dół przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i przykrywamy ciasto folią aluminiową, pieczemy 50 minut.
- Gotowe ciasto wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
- W tym czasie przygotowujemy sos waniliowy.
- 150 ml mleka
- 100 ml śmietanki 30%
- 40 g cukru
- 1 laska wanilii
- 3 żółtka jaja
Żółtka ucieramy z cukrem do uzyskania jasnej kremowej masy,. Mleko i śmietankę wlewamy do garnka. Z laski wanilii wyciągamy ziarenka i dodajemy do mleka – doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. Przez sitko wlewamy mleko do żółtek, następnie całość mieszamy i przelewamy znów do garnka. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
Ostudzoną szarlotkę polewamy ciepłym sosem waniliowym.