Brazylia to największy producent kawy, odpowiadający za aż 1/3 światowej produkcji. Ogromne uprawy to jednak nie wszystko – napój ten jest także ceniony za wyjątkowy smak. Sprawdź, co jeszcze warto wiedzieć na temat brazylijskiego czarnego naparu.
Spis treści
Brazylia – światowy lider w produkcji kawy
Brazylia jest od lat największym producentem kawy na świecie, słynącym z doskonałej jakości Arabiki. Plantacje zajmują aż 27000 km2 powierzchni kraju, a każdego roku poza jego granice wyrusza ponad 35 mln worków ziaren kawowca. Krzewy są uprawiane na terenie niemal całego państwa, jednak ponad 50% najwyższej jakości kawy brazylijskiej pochodzi z regionu Minas Gerais.
Kawa brazylijska – delikatny smak z nutą czekolady i karmelu
W Brazylii uprawia się różne odmiany kawy, głównie Arabikę (ponad 85% produkcji) i Robustę (ok. 15%). Ich jakość doceniają zarówno profesjonalni bariści, jak i początkujący miłośnicy czarnego naparu. Charakterystyczną cechą kaw brazylijskich jest bardzo niska kwasowość i subtelny smak z nutami czekolady, karmelu i orzechów.
Santos – brazylijska klasyka wśród kaw
Prawdziwą klasyką wśród czarnych naparów pochodzących z tego kraju jest kawa Brazylia Santos. Uchodzi ona za jedną z najlepszych na świecie. Jej ziarna są bardzo aromatyczne, z subtelnie miodowo-czekoladowym posmakiem pozbawionym goryczki oraz niską kwasowością. To polecana propozycja dla miłośników słodkiego smaku z nutami orzechów i odrobiną soczystych cytrusów zanurzonych w puszystej cremonie. Santos doskonale pasuje do espresso i caffe lungo.
Brazylijska „mała czarna” Cafezinho
Najpopularniejszym napojem kofeinowym w Brazylii jest Cafezinho. Napar przypomina espresso, choć różni się od niego metodą parzenia. Aby go przygotować, kawę gotuje się z cukrem, a następnie przelewa przez bawełniane sito albo filtr. W celu wzmocnienia smaku można go doprawić kardamonem, cynamonem bądź innymi przyprawami. Napój serwuje się w małych filiżankach.
Doskonałe warunki do uprawy kawy
Kawowy sukces Brazylia zawdzięcza przede wszystkim świetnym warunkom klimatycznym do uprawy – najlepsze plantacje znajdują się na wzgórzach, na wysokości 800–1300 m n.p.m. Na specyficzny smak i niską kwasowość naparów wpływają ponadto żyzne gleby oraz klimat obfitujący w wilgotne, gorące powietrze. Ważne są też metody obróbki – ziarna są zbierane nawet trzy razy rocznie i obrabiane głównie „na sucho”.
Idealna baza każdego naparu
Kawa brazylijska świetnie sprawdza się jako baza każdego napoju kofeinowego. Stworzysz z niej wyśmienite espresso, caffe lungo, cappuccino czy latte macchiatto. Klasyczny, unikalny smak ziaren dobrze komponuje się z mieszankami kawowymi. Możesz je przyrządzić tradycyjnie, wsypując łyżeczkę kawy do filiżanki i zalewając ją wrzątkiem, a także w kawiarce, ekspresie przelewowym lub ciśnieniowym.
Ziarna kawowca pochodzące z Brazylii pozwolą Ci stworzyć aromatyczny i pyszny czarny napar. Aby cieszyć się w pełni właściwościami napoju z tego kraju, postaw na świeżo palone ziarna doskonałej jakości. Palarnia kawy Cafe Panamera oferuje produkty najlepszego gatunku, odpowiednio wypalane mistrzowską metodą w tradycyjnym piecu bębnowym. Sprawdź!