Grillowane szparagi czyli kwintesencja grillowego lata!

Grillowane szparagi to danie, które zdobyło serca Polaków już kilka lat temu. Warzywo to bezsprzecznie jest kojarzone z sosem beszamelowym i wyrafinowaną francuską kuchnią. W Polsce szparagi są zazwyczaj dostępne na przełomie lipca i sierpnia. Można powiedzieć, że są wręcz symbolem środka lata, które charakteryzuje się słoneczną i ciepłą pogodą przez większość tego czasu. Szparagi to idealne źródło beta-karotenu czy witaminy C oraz są niskokaloryczne. Dzięki swoim właściwościom i przystępnej wysokości kalorii są idealnym warzywem, które można pałaszować właściwie bez ograniczeń i co najważniejsze: są świetną propozycją na letniego grilla z przyjaciółmi czy rodziną!

Trudność przygotowania przepisu: łatwy

Czas przygotowania: 0,5-1 godz

Porcja dla: 2-3 osób

 

Składniki

  • 2-3 pęczki świeżych szparagów białych i/ lub zielonych
  • Olej rzepakowy lub słonecznikowy
  • Świeże zioła (bazylia, rozmaryn lub inne ulubione)
  • Sól, pieprz

Szparagi są tak charakterystyczne i niebanalne w smaku, że nie powinno się zagłuszać ich smaku nadmiarem przypraw i dodatków. Grilla należy zwyczajowo rozpalić naszym sposobem. Każdy zapewne ma swój własny i taki, który najlepiej się sprawdza. Potrzebna będzie również aluminiowa tacka, którą można kupić w sklepach z wyposażeniem gospodarstwa domowego. Umożliwi ona nam położenie szparagów w ten sposób, by swobodnie opiekały się z każdej strony. Warzywa przed położeniem na tacce grillowej powinny być umyte, a najtwardsze końcówki odkrojone. Do zamarynowania szparagów wystarczy olej lub rozpuszczone masło, które możemy rozprowadzić pędzelkiem kuchennym. Całość należy posypać solą, pieprzem i świeżymi ziołami, które naszykowaliśmy jako dodatek do naszych warzyw.

Szparagi białe są nieco delikatniejsze w strukturze i smaku niż zielone. Potrzebują one zazwyczaj mniej czasu na ugotowanie, toteż pierwsze na grillu powinny wylądować szparagi zielone. Białe wykładamy tak po 10-15 minutach od wyłożenia porcji szparagów na tackę. To od nas zależy czy chcemy by spiekły się lub były nieco bardziej chrupiące. Oczywiście ruszt grilla nie może być zbyt nisko nad ogniem, gdyż istnieje ryzyko tego, że całkowicie spalimy nasze szparagi.

Najlepiej smakują z innymi warzywami podanymi jako sałatka bądź osobna propozycja dań. Idealnym uzupełnieniem szparagów jest bakłażan czy chociażby papryka grillowana. Propozycje te najbardziej kojarzą się z francuskim szykiem i elegancją. Są również proste do przygotowania i nie zajmuje to dużo czasu. Napój jaki idealnie sprawdzi sie ze szparagami jako uzupełnienie całości to kwaskowy kompot owocowy domowej roboty.

Smacznego!