Aromatyczny wywar z kurczaka, inaczej bulion jest nie tylko podstawą do przyrządzenia innych zup. Ma niezwykłe właściwości zdrowotne, pomaga przezwyciężyć katar i jest pomocny w przeziębieniu. Taki wywar, nazywany też białym bardzo łatwo przygotować. Dowiedz się zatem, jak zrobić smakowity domowy wywar biały z kurczaka!
Składniki potrzebne na wywar o objętości około 2 litrów:
- 2 kg korpusów i skrzydełek, ewentualnie szyjek z kurczaka
- 2,5 – 2,7 litrów zimnej wody
- 500g włoszczyzny: marchew, seler, por, cebula i por
- przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, łodygi pietruszki i czosnek
Przygotowanie bulionu:
Aby domowy wywar biały z kurczaka był smaczny, musisz zadbać o to, aby mięso było świeże.
- Umyj warzywa i pokrój je w dużą kostkę. Cebulę opiecz nad palnikiem w całości, ale uważaj, aby nie spaliła się.
- Mięso również umyj starannie w zimnej wodzie.
- Do dużego garnka nalej wskazaną w przepisie ilość chłodnej wody i postaw na gaz.
- Włóż części kurczaka do garnka i posól. Ustaw mały ogień i przygotuj łyżkę cedzakową. Potrzebna będzie do wybierania szumu, który pojawi się w trakcie gotowania. Przy kolejnym użyciu łyżki cedzakowej, konieczne jest jej opłukanie do czysta.
- Po dwóch godzinach gotowania na wolnym ogniu, Twój wywar powinien zrobić się złocisty. Wówczas możesz wrzucić do garnka wcześniej umyte i pokrojone warzywa.
- Dodaj przyprawy oraz łodygi pietruszki. Nie przykrywaj gotującego się wywaru i nie zapomnij, że ogień, na którym stoi bulion powinien być bardzo mały.
- Po około dwóch kolejnych godzinach, biały wywar powinien być gotowy.
- Przy pomocy dużego sita odcedź wywar do mniejszego garnka. Warzywa, które nie nadają się do jedzenia wyrzuć – cebulę, czosnek, seler i pietruszkę. Mięso z kurczaka oraz gotowaną marchewkę możesz zostawić i wykorzystać te składniki do innego dania. Takie mięso i marchew będą doskonałe do upieczenia domowego pasztetu, dlatego nie wyrzucaj ich. Spróbuj, jak smakuje wywar. Jeśli jest za mało słony, dodaj odrobinę soli, mieszając i próbując, czy proporcje są dobre. Jeśli przesadziłeś z solą, musisz dolać wody i rozcieńczyć wywar.
- Wystudź bulion i przykryj pokrywką. Możesz przelać go też do kilku mniejszych pojemników. Jeśli chcesz, możesz taki aromatyczny wywar zamrozić. W zamrażarce wytrzyma on około 3 tygodnie. Jeśli będziesz przechowywać go w lodówce, pamiętaj, że tydzień to optymalny czas, w jakim Twój wywar nadaje się do spożycia.
Bulion możesz wykorzystać jako bazę do wielu tradycyjnych zup, takich jak szczawiowa, pomidorowa czy wiosenna lub jarzynowa. Smacznego!